Најновије

Завршен 4. Куп ректора

Славен Паштар победник 4. Купа ректора завршеног у петак
Победник овогодишњег традиционалног турнира студената и професора  који носи назив „Куп ректора“ је студент Факултета оранизационих наука, мајсторски кандидат Славен Паштар. Он је из седам партија освојио шест поена колико је имао и другопласирани Никола Потпара, студент Физичког факултета. Треће место припало је Давору Драшковићу који је имао пола поена мање. Занимљиво је да су сва тројица првопласираних студенти из суседних држава – Славен Паштар из Босне и Херцеговине, а Никола Потпара и Давор Драшковић из Црне Горе.
У конкуренцији студенткиња најуспешнија је била женски ФИДЕ мајстор Лена Миладиновић, студент Факултета политичких наука, са 5 освојених поена. Друго и треће место поделиле су женски интернационални мајстор Мила Жарковић и женски ФИДЕ мајстор Стефана Милутиновић.

Занимљиво је било и у категорији професора, где су се за звање најбољег борило њих девет. По 5 поена су освојили потпуковник Даворин Миклуц, асистент на Војној академији и Владица Андрејић, професор на Математичком факултету. Захваљујући бољим додатним критеријумима прво место је припало Микуцу. Трећи, са 4,5 освојена поена је био проф. др Драган Милин са Православно-богословског факултета.

Иначе, четврти Куп ректора одржан је у петак, 1. априла 2016. године у згради Ректората на Студентском тргу. Већ традиционално одмеравање шаховске снаге студента, студенткиња, асистената и професора факултета, академија и виших школа у Београду, а поводом Дана студената, у сваком погледу оправдао је очекивања организатора и учесника. Учествовало је 41 играч што је највећи број од како овај турнир носи назив „Куп ректора“.  На свечаном отварању учеснике турнира је поздравио ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић. У свом обраћању професор Бумбашировић је подсетио на раније мечеве и на чињеницу да је ово само један од битних шаховских догађаја који се организују на Универзитету у Београду током школске године. Такође, ректор и сви присутни су пожелели срећан пут и успех нашој универзитетској репрезентацији која у четвртак (7. априла 2016.) путује у Абу Даби на 14. Универзитетско првенство света у шаху. У име Универзитетског спортског савеза Београда учеснике је поздравио Небојша Баралић, уједно и главни судија на турниру. Он је искористио прилику да ректору преда мајицу шаховске екипе Универзитета у Београду која је специјално прављена са јубиларни 10. Трансатлантски куп „Светозара Глигорића“ одржаног у новембру прошле године. Ректор, који је редован посетилац и велики навијача наше шаховске екипе, није присуствовао том мечу због службеног пута који је имао у време одржавања меча. Најбољим такмичарима у свим конкуренцијама су припале награде у виду пехара, медаља, диплома, графика, шаховске литературе... Поред редовних награда најбољи профсори су добили и ректорско вино, а најбољи студенти и студенткиње су добили мајице Универзитета у Београду Као и сви ранији турнири и овај је био квалификациони за финални турнир студената и студенткиња Београда који већ пету годину носи назив „Трофеј Верице и Срећка Недељковића“ (Машински факултет, 3-4.06.2016. године). Организатори турнира су били Универзитет у Београду, Универзитетски спортски савез Београда и Шаховски клуб „Студентски град“, а судили су Небојша Баралић, међународни шаховски судија и Раде Гољовић, национални судија.  Избор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА