Најновије

Живковић: А ко управља СНС-ом, да није Мишковић поново?

БЕОГРАД - Лидер Нове странке Зоран Живковић каже да људи не могу да живе са 300 евра просечне плате, и да није крива опозиција за стање данас, али да су неки људи из опозиције кривци "што су се ови вратили на власт". Садашња власт је "драматично гора од претходне", а ДС има право на другу шансу, каже. Пита и ко управља СНС-ом: "Да није Мишковић поново?"

Зоран Живковић (Фото: Јутјуб)

Говорећи о стању у друштву, каже да је јасно да људи не могу да живе са 300 евра колика је просечна плата у Србији. Он додаје да је његова плата у парламенту 90.000 динара, да има четворочлану породицу, и да зна да са 40.000 не би могли да живе.

"Трговци, сви кажу да је све стало, таксисти кажу да се све мање људи вози, људи кажу да никад гора ситуација није била", каже Живковић. Па, замислите ту породичну трагедију да се поквари бојлер једној породици која има просечну плату и мора да да 90 евра - то значи да мора да штеди бар два месеца, додаје.

"СНС успева да купује изборну вољу грађана, тако што им даје ланч пакет", тврди Живковић. На констатацију да се то радило и раније, каже: "Ја имам право да укажем на то, јер то никад нисам радио".

Када је напуштао ДС, Живковић је рекао: "Ми смо данас неконкурентнији, корумпиранији, криминализованији, него што смо били пре осам година. То је, нажалост, добрим делом кривица ДС, односно, кривица Бориса Тадића и Драгана Ђиласа, али и осталих људи из Председништва”. Данас је поново у коалицији са демократама, као и пре две године, када је председник странке био Драган Ђилас.

Упитан колико је то политички доследно, рекао је да у своју одбрану може да каже да су највећи кривци за све то изашли из ДС. Драматичне промене у руководству су се десиле и то је свима јасно, додаје.

"Имате још горег противника него што је та лоша демократска власт, која је била од 2004. до 2012. године", додао је.

Како каже, изборна сцена је таква да нико не иде сам, "осим оних који морају, јер нико неће са њима". "Нико неће са Шешељем, па мора сам..."

И највећа странка, СНС, има 10 партнера, каже Живковић. "Ни Вучић ни др Небојша не могу да попамте странке које иду с њима", додао је.

Живковић каже да није крива опозиција за ово стање данас, али да су неки људи из опозиције кривци "што су се ови вратили на власт".

Садашња власт је, према његовом мишљењу, "драматично гора од претходне".

"ДС има право на другу шансу, из обавезе према људима који су је стварали, према Зорану Ђинђићу, према људима који су дали буквално свој живот да направе тај бренд", додао је.

Упитан које су нове идеје које нуде, Живковић каже: "СНС је са својом каолицијом "кусо и репато" већ четири године на власти... А које су то нове идеје и нови људи победили 2012?"

Он каже да је ново то што коалиција у којој се налази Нова странка може да обнови политику и методологију за спровођење политичких циљева која је красила ту странку од 5. октобра. А то није била политика афера, то је била политика приватизације у којој су долазиле стране фирме без субвенција, а Србија се враћала у међународне институције, наводи.

То је политика која подразумева да се врате пензије, да се врате дечји додаци, да се поштеним, добрим лекарима, наставницима, официрима, врате плате које су им отете, додаје.

"Уштеда од отетих пензија за буџет је 210 милиона евра. Само прошле године је плаћено 220 милиона за дугове Србијагаса чији директор има плату 20.000 евра", каже Живковић. Он тврди да се све то може постићи тако што нећете да плаћате дугове јавних предузећа. То је једина гасна компанија на свету која послује с губитком, додаје.

Он наводи и лоше пословне потезе у вези са Железаром, РТБ Бором... "2012. је направљена нова топионица у Бору, ефекти тога су нула... Сад каже Вучић - ниска цена бакра, па била је ниска цена задње четири године..."

У Србији, тврди, нема аналитичара и истраживача, и додаје да грађани и не треба да прате истраживања већ да гледају у свој тањир и фрижидер. Фрижидер је је био пунији у време петооктобарских промена, у време Зорана Ђинђића, додао је Живковић.

Он каже да се не крије иза имена покојног премијера, а додаје да су за спровођење његове политике остали његови ученици.

Упитан како реагује када СНС казе да председник Демократске странке Бојан Пајтић не сме да донесе ниједну одлуку без одобрења "свог шефа" Зорана Живковића, лидер Нове каже да не треба коментарисати саопштења која издају напредњаци.

"Да ли сам ја шеф, то нек се види по статуту партија, али нека се они питају ко је њихов шеф... Ко њима управља? Да није можда Мишковић поново?"

Упитан зашто то мисли, каже: "Па зато што онај мали клечи тамо поред њега на коктелу... А тај мали ми је нешто познат, као да је неки функционер СНС, као да је неко ко гради то што се зове Београд на води, па прва киша га потопи... Хајде да видимо шта је то".

Вучић је изјавио пре месец дана да смо победили у царинском рату са Хрватском, наводи Живковић и пита јел неко, сем премијера, видео тај рат. "Ако неко води СНС то сигурно није здрав разум", додао је.

Он наводи да су СНС и Вучић свашта обећавали грађанима, и додаје да је недавно рекао да ћемо да направимо беспилотну летелицу - невидљиву, и да му је у то поверовао. "Ја сам сигуран да та неће бити виђена".

Говорећи о коалицији ЛДП- СДС - ЛСВ и преговорима ДС-Нове са њима, Живковић подвлачи да никада није била прича о заједничкој листи, већ о изборним условима.

Наш договор је био две листе, да се иде у две колоне, да две листе добијају дупло више у медијима, а и постоје и идеолошке разлике, наводи.

И Вучићу је јасно да је највећа опозиција коју има коалиција око ДС и Нове странке, он не помиње ниједну другу странку, писци његових мистериозних саопштења не помињу никога другог и хвала му на томе, додаје.

"Грађани јако добро виде шта се ту дешава, и ми ћемо на овим изборима бити добар одговор грађана овој политици", каже.

На питање како може да 17.11. 2014. на Твитеру да напише “Како се, за велике паре, постаје највеће ђубре..." и линкује изјаву Чедомира Јовановића, а онда у јануару седи с њим и преговара о сарадњи, Живковић каже: Није то био разговор о обједињавању опозиције, већ о борби за изборне услове. Он каже да ће реаговати увек у вези са било ким. "Не може неко да буде добар ако улази у политичку проституцију са Александром Вучићем, ни сада, ни убудуће…"

Живковић је изјављивао да се "предстојећи избори одржавају у атмосфери насиља и да постоје озбиљне сумње да власт спрема изборну крађу".

На питање на основу чега износи тако озбиљне тврдње, Живковић каже - "на основу тога што у пола 12 у Скупштину долази мисија ОЕБС-а која ће да надзире изборе".

ПЕС (Партија европских социјалиста) пише да нису сигурни да Влада Александра Вучића може да спроведе поштене изборе, додаје.

Он каже да постоји померање становништва по београдским општинама, да постоји куповина гласова за брашно, шећер и макароне, да постоје физички насртаји на опозицију и на грађане, што је још горе...

"Наше је да спречимо такву власт да краде изборе, исто онако како су радили деведесетих. Нека ми каже Александар Вучић, где му је онај џак са оним гласовима из 2012. и ко ми гарантује да тај џак неће да се појави сада на овим изборима..  Да не испадне да је неко изгубио листиће, као његов брат личну карту", закључује Живковић. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА