Најновије

ОВАКО НАС ТРУЈУ: Ово су "најпрљавије" намирнице у Србији!

Иако инспекције највећу пажњу поклањају уличној и нехигијенској продаји, из удружења за заштиту потрошача упозоравају да не постоји државна контрола сумњивих супстанци у индустријској производњи.

Адитиви у исхрани (Фото: liveinternet.ru)

Примесе у производима и истекао рок трајања највише су упадали у очи потрошачима који су у 30% случајева били у праву кад су се жалили инспекцијама.

Смањена контрола

Петар Богосављевић, председник Покрета за заштиту потрошача, сматра да је смањен број контрола главни разлог што је у продаји све више неисправних намирница.
- Одговорност је пренета на произвођаче који знају да су контроле ретке. Србија нема поуздан систем који би обезбедио већи степен безбедности хране у целини. Треба радити анализе присуства хербицида и пестицида у производима, које би показале упозоравајућу слику стања. Наше анализе су показивале остатке антибиотика у меду, а у домаћим сиревима било је доста патогених бактерија. Озбиљно стање било је и код млевеног меса за припрему ћевапчића у киосцима и ресторанима, док је у воћним соковима било хемијских супстанци које не би требало да садрже - истиче Богосављевић.

А према министарству...

Хлеб, пецива, сир, кајмак, ћевапи, пљескавице и роловано месо "најпрљавији" су прехрамбени производи у продаји у Србији. У производима од млека и меса у 2015. најчешће су откриване бактерије, док су код хлеба, пецива и брашна главни проблем били неуредни производни погони. У Министарству пољопривреде тврде да су најчешћи узроци микробиолошке неисправности намирница нехигијенско поступање с храном, лоша или недовољна термичка обрада, као и неусловно чување кварљиве робе. - Ветеринарска инспекција најчешће је утврђивала микробиолошку неисправност у храни која није термички обрађена. То су млечни производи - сир и кајмак, затим у уситњеном обликованом месу - ћевапима и пљескавицама, као и месу које је подвргнуто физичкој обради (откошћени пилећи батак, ражњићи, роловано месо, месни полупроизводи). Нарочито скрећемо пажњу на храну попут сира и кајмака, која је подложна брзом кварењу, а која се у топлим данима продаје на тезгама и из гепека аутомобила уместо из расхладних витрина - кажу у Министарству пољопривреде. Извор: Курир/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА