Најновије

СНП: Пут за помирење - признавање геноцида над Србима!

БЕОГРАД - Поводом најаве хрватског министра спољних послова Мира Ковача да би Хрватска могла да одблокира отварање поглавља 23 у преговорима Србије и ЕУ, Српска народна партија (СНП) истиче да би, иако евроскептична партија, могла да поздрави ову намеру кад би се Хрватска оградила од усташтва и признала геноцид над Србима у Другом светском рату.

Српска народна партија (Фото: СНП)

СНП подсећа да је до истинског помирења француза и Немаца дошло тек када је Немачка признала своју нацистичку прошлост и геноцид који је починила за време Другог светског рата.
"Исто тако, пут у стабилност и истинско помирење у региону води једино преко суочавања Хрватске са њеном нацистичком прошлошћу и признавања геноцида који је ова земља починила над Србима за време Независне државе Хрватске " наводи СНП у саопштењу. 
Хрватски званичници, који се, по сопственом признању, по много чему угледају на Немачку, треба да ураде исто оно што су немачки политички лидери урадили после Другог светског рата, а то је да признају улогу своје земље у Хитлеровим нацистичким злочинима и да се јасно ограде од зверстава које су усташе починиле над Србима, Јеврејима и Ромима на територији тадашње НДХ, додаје СНП. 
"Међутим, најновија чланица ЕУ, Република Хрватска, уместо да се стиди тог дела своје историје, она се тим периодом своје историје поноси," оцењује СНП.
Та странка указује да Хрватска, "правни наследник НДХ" и даље наставља физичко и правно насиље над својим грађанима српске националности.
То, како се додаје, чини "укидајући им право на ћирилично писмо и ускраћујући им основна људска права, као што је то чинила масовним истребљењем близу милион Срба у периоду од 1941. до 1945, као што је дивљачки и противуставно укидала конститутивност Срба 1990. и 1991, као што је то радила током 'Бљеска' и 'Олује' током којих је почињено највеће етничко чишћење у модерној Европи."
После тих акција је, подсећа СНП од пописа становништва 1991. до пописа деценију касније, број Срба у Хрватској, са 600.000 смањен на само 200.000.
Зато СНП захтева да званични Београд поведе више рачуна о заштити права Срба у Хрватској, као и у другим земљама региона у којима су Србима угрожена основна људска права, закључује се у саопштењу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА