Најновије

СТИЖУ ИЗ ЕВРОПЕ: Муње и громови прете Балкану!

На десетине особа је јуче повређено због удара грома широм Европе, а једна је чак изгубила живот.

Удар грома (Фото: Pixabay)

Због најаве олуја са снажном грмљавином и цела суседна Хрватска је под жутом узбуном. Међутим, у Србији је стање далеко од алармантог, тврде метеоролози. - Грмљавине ће бити учесталије наредне недеље, нарочито од среде када се очекује нестабилно време са локалним пљусковима. Понегде ће бити и краткотрајних грмљавинских непогода са градом, олујним ветром и обилнијим пљусковима, али то су обични летњи громови који се увек јављају у ово доба године - рекли су из РХМЗ-а. Они су додали да не очекују веће промене ни у подручјима Војводине који су најближи граници са Хрватском и у којима се пљускови са грмљавином прогнозирају већ од сутра. - Летње олује носе са собом грмљавину, неретко и град, но нема превиђања да ће код нас представљати већу опасност него обично - објаснили су метереолози.

Мере предостожности

Ипак, мере предострожности нису на одмет. Уколико се 30 секунди након муње чује удар грома, потребно је ући у затворен простор, избегавати контакт са металним објектима и млазовима воде из славине, а сви електрични уређаји морају бити искључени док опасност не прође.
Онима које невреме снађе на отвореном простору, аутомобили и стабла дрвећа могу бити добра заштита, али само ако нису усамљена и на чистини. Ако до несрећног случаја ипак дође, треба знати да се жртви удара грома може моментално прићи, јер не представља опасност по оног ко јој указује помоћ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА