Најновије

У области ИТ-ја највећи склад жеља матураната и потреба тржишта

Одлуку о избору студија је највише анкетираних донело у вишим разредима средње школе. У свом граду планира да студира 27% испитаника, док ће се њих 59% одлучити за селидбу.
Приликом избора студија анкетираним будућим студентима је најбитније да студирају оно што их интересује и што воле, али је високо на скали и примењивост знања стеченог у пракси, као и могућност запошљавања. 73% матураната планира да буде на буџету, а ако не успеју у тој намери, више од половине њих ће финансирати родитељи.
Резултати годишњег истраживања о избору студија спроведених на сајту Инфостуд показују да су и  ове, као и претходне године, матуранти највише заинтересовани да упишу Медицину и Информационе технологије. Медицину планира да упише око 8% акентираних, следе Информационе технологије, око 6%, па Филологија, 5,6%. Економија је прошле године била у прва три избора, док је ове године тек четврти. И даље је присутан благи пад интересовања за Право.
Ако се намере о планираним областима студија упореде с анализом о траженим занимањима са сајта Послови.инфостуд.цом, види се да интересовања будућих студената нису сасвим у складу с понудом послова на  овом сајту.  Највише послова се нуди из трговине и продаје, око 20% свих огласа на сајту. Међутим, за медицину и филолологију, за којима влада интересовање кад су у питању студије, нема довољно понуде послова на сају Инфостуд. Највећи склад између жеља матураната и потреба тржишта влада у области ИТ-ја (око 19% свих огласа). ИЗВОР: Personalmag.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА