Најновије

ИГРАЈУ СЕ ВАТРОМ: Пољска окупља добровољце због Русије

ВАРШАВА - Пољска ће на јесен почети да прима пријаве првих, од предвиђених 35.000, добровољаца Територијалне одбране чији ће циљ бити одвраћање наводне руске претње.

Пољаци јачају војне снаге (Фото: Pixabay)

"Пријављивање за прве припаднике Територијалне одбране почеће у септембру", изјавио је министар одбране Антони Маћјеревич у Остроди, на северу Пољске, на конференцији о паравојним организацијама.

Према његовим речима, командна структура и највиша именовања у Територијалној одбрани биће одлучени у априлу идуће године.

У Територијалној одбрани биће цивили који ће проћи војну обуку, а та формација треба да одврати Русију да заузме пољску територију путем инфилтрације, као што је учињено у Украјини, наводи АФП.

"Снаге тероторијалне одбране су наш одговор на претњу повезану са хибридним ратом", изјавио је Гжегорж Квашњак, коме је поверено формирање тих снага.

Према његовим речима, очекује се да свака од 16 пољских покрајина има по једну јединицу територијалне одбране на нивоу бригаде, а Мазовија, као највећи и најнасељенији регион - два.

Приоритет у формирању тих снага биће стављен на источне покрајине - Подлахија, Лублин и Поткарпатје - за које се сматра да су најизложеније руском притиску.

Пољска већ има једну паравојну формацију - "Стрелец" - са око 12.000 добровољаца, која овог месеца треба да учествује у великој војној вежби НАТО-а под називом "Анаконда". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА