Најновије

ПОПОВИЋ У БРАТУНЦУ: Сећати се да нам се не би поновило!

Поштујмо своје жртве због будућности наше деце, јер ако не говоримо о нашим жртвама, ризикујемо да нам се понове страдања, рекао је председник Српске народне партије, Ненад Поповић, у Братунцу.

Делегација СНП-а (Фото: СНП)

Сећања на ужасне злочине над Србима у Братунцу и околним селима, који су углавном чињени на православне, хришћанске празнике, морају постати део не само нашег колективног памћења, већ и сећања читаве Европе, зато што су управо на овом подручју чињени злочини џихадиста који су сада претња читавом свету, рекао је Поповић, после полагања венца на Спомен крст на градском гробљу у Братунцу, током обележавања годишњице великог страдања подрињских Срба у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године.
– Морамо да учимо нашу децу да су Срби народ над којим је у 20. веку извршен вишеструки геноцид, јер само тако можемо да се заштитимо од нових страдања. Опстанак Републике Српске је гаранција да се страдања Срба на овим просторима више никада неће поновити. Зато је сигурна будућност Републике Српске услов да нам се не понови страдална прошлост – нагласио је Поповић, истакавши да су покушаји укидања српске државе западно од Дрине, намера да Срби остану без институционалне заштите, чиме би постали лака мета нових злочина.
Поповић је рекао да Република Србија и српски народ то никада неће дозволити, јер нас жртве подрињских Срба опомињу да будемо јединствени, одлучни и бескомпромисни у одбрани националних интереса.
Он је поручио да Србија треба да учи од Израела како се одаје пошта својим жртвама и како оне никада не смеју да буду заборављене.
Поповић је подсетио да Израел учи своју децу од рођења да су народ који је преживео холокауст.
-Зато су Израелци тако хомогени као народ, јер учећи децу њиховој историји, они од детињства чувају безбедност своје нације, не дозвољавајући да им се догоди да поново буду жртве геноцида  – нагласио је председник СНП.
Морамо да учимо нашу децу да су Срби народ над којим је у 20. веку извршен вишеструки геноцид, јер само тако можемо да се заштитимо од нових страдања. Опстанак Републике Српске је гаранција да се страдања Срба на овим просторима више никада неће поновити. Зато је сигурна будућност Републике Српске услов да нам се не понови страдална прошлост.
– Над Србима и Јеврејима је током Другог светског рата почињен геноцид, али Срби почетком деведесетих година прошлог века, за разлику од наших пријатеља Јевреја, нису научили лекцију из историје. Невине жртве над чијим сенима се клањам, опомињу читав наш народ да се коначно окане заблуда о лажном заједништву у којем се недоклани Срби поново проглашавају за џелате, док су они прави џелати, остали некажњени – рекао је Поповић.
– На велики хришћански празник Петровдан, када су почињени злочини над православним Србима, није се веровало да је овде покренута спирала тероризма, против кога се данас бори читав свет  – закључио је Поповић.
Парастос жртвама у Братунцу служио је владика зворничко-тузлански Хризостом са свештеницима a комеморативном скупу присуствовао је председник Републике Српске Милорад Додик, званичници Републике Српске и Србије, делегација амбасаде Руске Федерације у Републици Српској као и бројна удружења и потомци страдалих Срба.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА