Најновије

ЛАЗАНСКИ О РУСКОЈ ВОЈНОЈ ПОМОЋИ СРПСКОЈ АРМИЈИ: Бићемо сила и ако Путин пошаље пола!

БЕОГРАД - Војно-политички коментатор "Политике" Мирослав Лазански каже да ће после испоруке најављеног пакета руске војно-техничке помоћи наша армија постати сила с којом се нико више неће шалити.

Мирослав Лазански (Фото: Медија центар Београд)

Коментаришући списак наоружања и опреме који би у оквиру међудржавног споразума Србија требало да добије од Русије, Лазански наглашава да је набавка шест нових "мигова 29" и ракетног система 'бук М2', као и најава испоруке других авиона, хеликоптера и најсавременијих ракетних и ПВО система - дуго очекивана сјајна вест за све грађане који желе да живе у миру и стабилности.

Као што је раније писано, Русија ће Србији по директном налогу председника Владимира Владимировича Путина поред "мигова 29" и система "бук" испоручити и два ремонтована транспортна авиона АН-26, 30 модернизованих тенкова Т-72 са навођеним ракетама и 30 модернизованих оклопно-извиђачких возила БРДМ2.

Разматра се, такође, и набавка четири хеликоптера Ми-24В, ПВО система "тор", "тунгуска" и артиљеријског система "корнет" и "точка".

Такође, Србија би требало да добије и нову навигационо-комуникациону опрему, као и најмодернију опрему и симулаторе за обуку пилота и војних специјалаца.

Мирослав Лазански очекује да се пакет руске помоћи реализује у најскоријем периоду.

- Пазите, и ако само пола од овога о чему се говори стигне у Србију, биће то највеће опремање наше војске још од распада СФРЈ. Најављена испорука система 'бук М2' јесте фантастична ствар! Ми већ поседујемо ракетни систем "куб", који је компатибилан с овим системом и то би било јако значајно за нашу одбрану - наглашава Лазански и даље, тачку по тачку, анализира најављену руску војну помоћ.

- Са шест нових "мигова 29", уз четири која већ имамо, оформили бисмо моћну ескадрилу за чување ваздушног простора. Такође, ако добијемо модернизоване тенкове за неке мале паре, као што се помиње, то би било јако значајно појачање... Систем "тунгуска" који се помиње јесте делимично превазиђен у систему ПВО, али и он би нам свакако добро дошао... - наводи Лазански и додаје да ће евентуална набавка четири хеликоптера Ми-24, уз постојећа два која треба ремонтовати, дати могућност за формирање мале ескадриле јуришних хеликоптера.

Према речима саговорника, свака донација војне опреме или набавка по нетржишним, пријатељским условима, пожељна је, посебно у контексту тренутног наоружавања Хрватске.

- Ако Хрвати добију ракете домета до 70 километара, а нама Москва пошаље "точку", која може да гађа до 120 километара, то је добар паритет. Међутим, ако они добију оне с дометом до 300 километара, ово нам не значи много и ми ћемо морати да размишљамо о другим системима - наглашава Мирослав Лазански.

Бивши министар одбране Братислав Гашић наглашава да је Србија и сада водећа регионална војна сила, а да би с оваквим пакетом помоћи од Руса тек учврстила такву позицију.

- Војска Србије већ ради на модернизацији сопствене опреме и продужењу рока коришћења наших ресурса. Велика средства се улажу у Војно-технички институт, који постиже запажене резултате. Наравно да би нам значила и набавка руске опреме. Морам да нагласим да се Србија не наоружава да би било кога напала, већ да би и убудуће била гарант мира и стабилности у региону... - напомиње Гашић.  Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА