Најновије

ЦРНОГОРСКИ ШАМАР УСТАШАМА: Улица и споменик Владимиру Роловићу!

У иницијативи која је уследила као одговор на подизање споменика његовом убици, предлаже се да се део улице назван по другом народном хероју Владимиру Владу Ћетковићу преименује у Роловићево име.

Владимир Роловић (Фото: ЈуТјуб)

НВО Грађанска алијанса (ГА) упутила је иницијативу градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу којом траже да једна улица у главном граду носи име убијеног југословенског амбасадора у Шведској, Владимира Роловића, и да се некадашњем југословенском и црногорском дипломати и народном хероју подигне споменик у парку у Толошима, у близини хрватске амбасаде. У овој иницијативи, која је покренута након што је подигнут споменик убици Роловића, Миру Барешићу, осуђеном за терористички акт, предлаже се да се део улице назван по другом народном хероју Владимиру Владу Ћетковићу преименује у Роловићево име.
- Симболика је снажна, јер су обојица наших народних хероја предводила јединице у којим су доминантни састав представљали хрватски партизани. Овим би додатно подвукли симболичку важност антифашистичких идеја, за које се борио и за које је погинуо наш Владимир Роловић, који је поред осталог био и члан црногорске владе и народни посланик – навео је у иницијативи програмски директор ГА, Борис Раонић.
Раонић је апеловао на Стијеповића да, у складу са Законом спомен обележјима, иницира и подизање споменика Владимиру Роловићу у парку преко пута ОШ “Радојица Перовић”. - Не сумњамо да ће и колеге из Амбасаде Републике Хрватске која се налази у тој улици, поштовати симболику обновљеног антифашистичког јединства Црне Горе и Хрватске – навео је Раонић. Он је казао да су свесни да на чланицу ЕУ и НАТО не могу извршити никакав притисак, али сматрају да ипак постоји “обавеза да сачувамо наш дигнитет и антифишистичку традицију која је угрожена и у Црној Гори иако представља њену срж, без које јој нема историјског опстанка”. Раонић је, образлажужи иницијативу, навео да ни након 26 година од распада СФРЈ – простор који је администрирала, не може да се усагласи око тумачења заједничке прошлости засебних држава насталих на њеним темељима. Константна потреба за дистанцом од СФРЈ и комуниста и антифашиста који су је правили и уништили, сматра Раонић, доводи до тога да се под маском критике реалних и прећуткиваних злочина почињених од стране СФРЈ – оспоравају и позитивна наслеђа СФРЈ, али и рехабилитују идеје и појединци који се вредносно исходе из шовинистичких, злочиначких и квислиншких и фашистичких покрета из Другог светског рата. - Тек што су се ратне трубе Трећег балканског рата угасиле из најмрачнијих утроба региона почели су да излазе демони за које смо мислили да неће напуштати странице историјских уџбеника, а камоли постати носиоци политичких процеса и мотивишући идеолошки фактори омладине, која није искусила страхоте тих ратова и покрета. Након четничких и вођа муслиманских и вулнетарских милиција, а мислили смо да до тога никад неће доћи, упркос забрињавајућим сигналима из суседне и братске Републике Хрватске – на ред за рехабилитацију су дошли и представници најмонструознијег од свих балканских злочиначких покрета – навео је Раонић. Он је казао да је несхватљива одлука да се подигне споменик Барешићу. - Подизање споменика осуђеном фашисти, терористи и убици, који је припадао послератном покрету дела хрватске емиграције који је успоставио Лубурић, организатор и руководилац страхотног логора у Јасеновцу – представља несхватљив чин сам по себи. Али дозвола за подизање споменика, и ако је веровати медијским наводима – подршка органа локалне управе, као и присуство хрватских министара самом чину и похвале изречене на рачун Барешића – уздиже одговорност државе на виши ниво – истакао је Раонић, пренели су црногорски медији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА