Најновије

Хрватска данас гласа на изборима који ће променити ситуацију на Балкану

ЗАГРЕБ- По други пут у десет месеци, око 3,8 милиона бирача у Хрватској и иностранству излази поново на биралишта како би превремено изабрало нови састав Хрватског сабора и одлучило ко ће у њему имати већину, а тиме и добити прилику за састављање нове владе и вођење државе у наредне четири године.

Милановић (Фото: Синхуа)

Бира се 151 заступник, 140 у 10 изборних јединица у Хрватској, 3 у једанаестој изборној јединици, у 49 држава широм света, где бира “дијаспора” односно хрватски држављани с пребивалиштем у иностранству. Осам посланика бирају припадници националних мањина у дванаестој јединици коју чини цела Хрватска, преноси индеx.хр.
Ово су други парламентарни избори на којима бирачи могу да користе преференцијски глас, дакле на листи за коју гласају могу да заокруже и име кандидата ком дају предност, тј. ког преферирају у односу на остале кандидате са те листе. Кандидат који освоји најмање десет посто гласова своје листе, имаће предност пред другим кандидатима, без обзира на поредак на листи.
– Све је спремно за недељне изборе – поручује председник Државне изборне комисије (ДИП) Бранко Хрватин који позива бираче да изађу на изборе.
– Ово су први ванредни парламентарни избори и одговорност бирача за политичко стање, односно стање демократије чини ми се и већа – каже Хрватин.
– Поштовани бирачи, изађите, будите свесни својих права и обавеза, одлучите изласком и гласањем о новом саставу Хрватског сабора, највишег представничког тела грађана и носилаца законодавне власти у Хрватској – поручује председник ДИП-а.
Иако је од последњих парламентарних избора прошло само десет месеци, интерес за изборе и даље је велики. То потврђује и бројка да се за 151 посланичко место такмичи готово 2500 кандидата, око 150 више него у новембру.
Кандидати су просечно стари 47,5 година, старији су од оних из новембра којима је просечна старост била 44,5 године.
Најстаријој кандидаткињи је 90 година, долази из Социјалистичке радничке партије, најмлађа је тек месец дана у 19. години и чланица је Хрватске радничке партије.
Бирачима се нуди 177 листи у 11 изборних јединица и 29 кандидата у дванаестој “Мањинској” јединици.
Бирачи ће своје право моћи да остваре на укупно 6. 947 бирачких места, што је готово идентично бројци из новембра. У Хрватској је редовних бирачких места 6. 574, у иностранству њих 115, највише у БиХ (34) те у Немачкој (17).
За гласање у иностранству активно се регистровало готово 60.000 бирача без пребивалишта у Хрватској, што је за 23 хиљаде више него на изборима у новембру. У БиХ активно регистрованих је око 35.000 хрватских држављана.
Наиме, многим је бирачима издата нова лична карта, “а поседовање електронске личне карте већ укључује активну регистрацију тих бирача”, објашњава Хрватин.
Посебних бирачких места на којима ће гласати привремено уписани бирачи је 105, а оних за бираче на служби у Оружаним снагама, затворенике, поморце и бираче смештене у установама социјалне заштите 152.
Превремене парламентарне изборе пратиће око 12 хиљада посматрача, хиљаду и по мање него у новембру. Највише је ХДЗ-ових, скоро осам хиљада, од невладиних организација најбројнији су посматрачи Удружења у Име породице (347). Изборе ће пратити и 23 страна посматрача, из Кореје, Грузије, Македоније и Косова.
Хрватин сматра да је добро што су присутни бројни посматрачи.
– Жеља ми је да сви дођу на бирачка места, јер то је додатна гаранција провере на бирачким местима – каже председник ДИП-а.
На спровођењу избора на изборни дан биће ангажовано готово 80.000 људи, каже Хрватин.
На изборни дан гласа се од 7 од 19 сати.
Прве непотпуне резултате избора ДИП ће објавити у недељу у поноћ на конференцији за новинаре. Но “текуће” резултате почеће објављивати од 22 сата на својој веб страници и освежавати ће их сваких 15-ак минута. – Видеће се број обрађених бирачких места, број бирача на њима – каже Хрватин.
Податке о одзиву ДИП ће уобичајено објавити у два наврата, у подне и у 17 сати.
– Ово су први ванредни парламентарни избори и одговорност бирача за политичко стање, односно стање демократије чини ми се већа, прижељкујем да одзив буде виши од досадашњих, прижељкујем да буде барем 65 посто, па и више – поручује Председник ДИП-а.
Према оцени аналитичара, главне такмаце чине – коалиција десног центра окупљена око ХДЗ Андреја Пленковића, и, насупрот њој, “Народна коалиција”, коју чине СДП Зорана Милановића, Хрватска народна странка (ХНС), Хрватска сељачка странка (ХС С) и Хрватска странка умировљеника (ХСУ).
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА