Најновије

МОСКВА: Руски и сиријски авиони нису бомбардовали хуманитарни конвој, само су милитанти знали његову локацију

Руско Министарство одбране саопштило је данас да хуманитарни конвој УН у сиријском граду Алепу нису гађале ни руске и ни сиријске снаге. Из Москве тврде да су само милитанти знали његову локацију.

Сирија (Фото: Јутјуб)

"Све информације о локацији конвоја биле су доступне само милитантима, који контролишу ове области", навео је портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков у коментарима, које је објавила руска државна телевизија Русија 24, а пренео Ројтерс.
Конашенков је указао да су милитанти Нусра фронта у понедељак управо у том подручју започели велику офанзиву на Алепо користећи тенкове и артиљерију.
"Пажљиво смо проучили видео-снимке тзв. активиста са места догађаја и нисмо пронашли никакве назнаке о гађању конвоја. Не постоји кратер, аутомобили немају физичка оштећења од детонације авионских бомби. Све што је приказано на видео-снимку је директна последица паљења терета који је на неки чудан начин изведен истовремено са извођењем велике офанзиве милитаната у Алепу", рекао је он, а преноси Спутњик.
Руска војска спроводи истрагу о "информацијама" у вези са хуманитарним конвојем који је погођен у ваздушним нападима у Сирији после прекида примирја, саопштио је данас Кремљ.
"Наши војни стручњаци истражују те 'информације'", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Сиријска војска је, такође, негирала да је учествовала у бомбардовању конвоја у северној провинцији Алепо у понедељак, преносе сиријски медији позивајући се на неименовани војни извор, наводи АФП.
Према подацима опозиционе сиријске Опсерваторије за људска права, 12 хуманитараца и возачи камиона погинули су јуче док су превозили помоћ у Алеп.
Команда сиријске војске саопштила је јуче да је примирје "готово" и оптужила побуњеничке групе да саботирају споразум Русије и САД.
Песков је рекао да примирје може поново да ступи на снагу само ако "терористи" престану да гађају положаје снага председника Башара ел Асада.
"Услови су врло једноставни: треба прекинути пуцање, треба да терористи престану да нападају сиријску војску. И наравно, било би добро да наше америчке колеге не бомбардују више грешком Сиријце", рекао је Песков.
Званичник УН задужен за хуманитарне организације при УН Стивен О’Брајан је оценио да, уколико се буде утврдило да је хуманитарни конвој намерно гађан, у питању "ратни злочин".
Опсерваторија за људска права није у могућности да каже чији авиони су извели напад, али је познато да сиријски побуњеници не располажу ваздухопловним снагама.
Портпарол Стејт департмента Џон Кирби је, не оптужујући директно Москву, рекао да је Вашингтон "скандализован" ставом савезника Дамаска, Русије.
САД ће "то питање директно изнети пред Русију", рекао је Кирби у Њујорку, где се одржава Генерална скупштина УН.
Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА