Најновије

Вашингтон изазива Русију да би започео Трећи светски рат

Вашингтон је у суботу још једном покушао да ситуација у Сирији више ескалира. Последице могу бити драматичне: сиријско-ирачка криза се претвара у нови светски рат са могућим нуклеарним одговором из Русије или Сједињених држава.

Илустрација (Фото: Катехон)

Напад америчких ваздухопловних снага на про-владине трупе у Сирији у Деир ез-Зор је довео до смрти 63 војника и до 100 рањених. Важно је напоменути да када Сједињене државе нападају ИД, број мртвих и рањених је мањи и неупоредив.
Након ових напада, трупе ИД су започеле офанзиву која је довела до жестоке борбе у регионима где је била додтављана хуманитарна помоћ.
Русија је иницирала хитан састанак Савета безбедности УН. Представник Министарства спољних послова, Марија Захарова, рекла је да "смо дошли до страшног закључка да Бела кућа брани ИД." Након ћутања већ дуже време, Пентагон је објавио да је то била грешка. У саопштењу, које је објавило војно одељење америчке владе, пише да су војне снаге Сједињених држава координисале своје акције са Русијом. Такође пише да они често контактирају руски штаб из "професионалне учтивости," иако је садашњи америчко-руски меморандум о разумевању о безбедности у ваздуху то не захтева.
Руско Министарство спољних послова је објавило да Сједињене државе прете да упропасте читав споразум.
Недавно је амерички Државни секретар Џон Кери телефонирао руском Министру Сергеју Лаврову како би разговарали о ситуацији у Сирији. Руска страна је била усмерена на многобројна кршења примирја која су се догодила.
Нападима америчких Ваздухопловних снага је претходило појављивање летилице изнад Хмеимима у Сирији, веома близу иранске границе, према бази Хамадан, коју користе руске Ваздухопловне снаге. Штавише, амерички медији су увече извештавали да су регион око сиријске војске темељно истражили амерички обавештајци.
Закључак је јасан: Сједињене државе су знале кога ће напасти и када. Напад се догодио уочи парламентарних избора у Русији када је сва пажња била усмерена на домаћу политику. Такав приступ је особина америчке војно-политичке машине. Иако су руски политичари одговорили одмах, Вашингтону је било потребно да зна војну реакцију Москве: да ли ће руске снаге напасти америчке базе у Сирији или користити само дипломатску реторику. И, шта ће се садашњи руски савезници (Кина и Иран) учинити? Руске трупе, законито су распоређене у Сирији као стратешки савезник Асадове владе. Сједињене државе су окупирале део територије Сирије на северу, и, у ствари, показују своје агресивне намере у договорима са Русијом.
Сједињене државе су, према међународном праву починиле ратни злочин, али зар нису и раније?
Вашингтон се није суочио ни са каквим последицама због окупације Ирака, изведене без икакве резолуције Савета безбедности УН. Те, ако се прати униполарна логика, ништа се важно неће догодити ни овог пута. Али, сада је критеријум другачији, јер мултиполарни свет јача.
Ситуација у Сирији је директно повезана са америчким председничким изборима. Како Трамп највероватнији победник, јастребови и глобалисти имају мало шансе да наставе своју политику и да задрже униполарни светски поредак (под глобалном управом). Зато покушавају да покрену нови глобални рат. Постоје две опције: званично улазе у рат, тако да уведу ванредно стање и Барак Обама наставља своје председништво. Чак и ако Трамп победи, он ће бити постављен у таквим условима да ће морати да настави војну акцију.
Те ћемо бити сведоци жестоких сукоба у наредне две и по недеље. Нови светски поредак или Трећи светски рат су две могуће последице.
Извор: Катехон

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА