Најновије

ПОЧИЊУ ПРОБЛЕМИ ЗА ТУРКЕ: Инвазија у Сирији добија неочекивани сценарио! (ВИДЕО/МАПА)

Оног тренутка када су Турци остварили свој примарни циљ у операцији "Штит Еуфрата" почели су проблеми за њихове снаге и џихадистичке организације које их прате у овом походу.
Током претходних 12 дана турске инвазије на северу Сирије, осим првобитних кошкања са Курдима, није виђено много правих борби. Турци и њима лојални сиријски "опозиционари" су једноставно улазили у места која су пред њиховим снагама напуштали терористи Исламске државе, а након "пријатељског убеђивања" из Вашингтона, чак и курдске јединице. Званичан циљ турске инвазије је обезбеђивање сиријско-турске границе западно од Еуфрата, одбацивање Исламске државе са овог простора и недозвољавање курдским снагама да се пробију до границе, што је био реални сценарио након пада Манбиџа, ког су Курди, уз подршку америчке коалиције, опседали цела четири месеца. Као што можете да видите на мапи испод, овај циљ је испуњен током претходних дана.

А онда су почели проблеми. Доласком до села Вакуф на крајњем југозападу "зелене" територије (на мапи горе), Турске снаге су се по први пут сусреле са озбиљнијом одбраном ИД-а. Како тврди званично гласило Исламске државе, агнција Амак, у самоубилачком нападу на групу припадника такозване "Слободне сиријске армије" (ФСА), убијен је већи број бојовника ове оружане формације. Агенција такође преноси да је у добро припремљеној заседи, помоћу навођених ракета, уништено и два турска тенка.  Отприлике у исто време дошло је и до првих политичких размирица међу терористичким организацијама које прате турску армију на походу по северу Сирије. ИД је објавио и снимак одбране града Ал Раи јужно од места Вакуф: ФСА је издала званично саопштење у ком се наводи да су њене јединице, због несугласица са осталим паравојним организацијама, напустиле базу у Џаераблусу, првом месту које је преузето од ИД-а на почетку операције "Штит Еуфрата".
У међувремену је шеф такозване сиријске "Владе у сенци" имао крајње непријатан састанак са локалним већем Џараблуса, које је оптужило нове освајаче да састављају владу искључиво од етничких Туркмена, што је довело до великог негодовања локалног становништва. Снаге лојалне Турцима, данас су прошириле и територију у јужном делу освојеног подручја, а погледајте како изгледа њихов улазак у место Ал Гандурат: Погледајте и видео прилог Ал џазире о турској акцији у Сирији: Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА