Најновије

"ЕУ ће се распасти у 2017!"

Професор који је предвидео Брегзит и победу Доналда Трампа сада каже да ће се Европска унија распасти до краја ове године.

Да ли ће ЕУ опстати? (Фото: Pixabay)

Професор Марк Блајт који предаје политичку економију на Браун универзитету је поред Трампа и Брегзита предвидео и резултат италијанског референдума. Тиме је најавио највећа политичка изненађења за 2016. годину, а сада у најави има једно и за 2017. годину.
Блајт тврди да ће се ЕУ распасти и то можда чак и пре него што Велика Британија покрене расправу у члану 50, што је формални процес изласка из Уније. 
Осим тога, тврди и да би за Француску кобне последице могла имати политика спречавања избора Марин Ле Пен која има велику подршку у бирачком телу. 
- Имамо изборе у Француској који у све ближи, у којима је јако уверљива опција победе Националног фронта у првом кругу. Тада ће сви у Француској организовати велику коалицију која ће покушати да спречи њен избор. То би значило да ће бирачи левице у Француској имати могућност изабрати некога ко ће у Француску након осам година стагнације хтети да доведе економску политику Маргарет Тачер, а то ће бити јако тешко - наводи Блајт. 
Ова његова анализа је на друштвеним мрежама изазвала разне реакције, од људи који му верују до људи који су уверени како је овакав сценарио немогућ. 
Међутим, Блајт није усамљен у предвиђањима око Француске. С њим се на неки начин слаже и Најџел Фараж који је неколико пута нагласио могућност колапса ЕУ ако дође до победе Ле Пенове. 
- Ако она победи, то ће бити крај пројекта Европске уније - рекао је Фараж и потом критиковао Ангелу Меркел и њену политику подршке Шенгенској зони: 
- Видели смо онај страшни напад у Берлину на божићном сајму. Особа која је извршила напад је служила затворску казну у Италији и преко политике слободног кретања унутар Европске уније стигао је до Немачке - рекао је Фараж. 
- Пријавио се за азил и када није успео, није избачен из државе, а када је био најтраженија особа у Европи, слободно је прешао границу Француске и стигао у Италију где је у Милану ухваћен - додаје он. 
Фараж каже и да верује “да је јавност бесна јер слобода кретања кроз Европску унију не значи слободу кретања само за добре људе, него представља слободу кретања за калашњикове, експлозиве и бројне друге лоше ствари". Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА