Најновије

Брисел поново немоћан, чека се одговор НАТО!

Ни више дана после инцидента, у коме је враћен воз из Београда са пута за Косовску Митровицу, званични Брисел није конкретизовао свој став по овом питању.

НАТО (Фото: nato.int)

Првобитан одговор из ЕУ на захтев Приштине да "зауставе воз из Београда" био је да "то није њихов посао".
После суботњег инцидента са најавама из Приштине да ће пруга бити минирана, а путници и машновођа ухапшени, а затим и оштре реакције српских власти, Европска унија је, одговарајући на захтев Тањуга да изнесе свој став, позвала и Београд и Приштину да покажу "уздржаност и разум" и да се врате процесу дијалога. 
Ни шефица ЕУ дипломатије не одступа од већ препознатљивог неутралног и помирљивог става ЕУ. Федерика Могерини и јуче понавља да је дијалог о нормализацији односа једини прави пут за решавање свих отворених питања између две стране. 
Одговарајући једино на, како је предочено новинарима, уопштена питања о тренутним односима Београда и Приштине и утицају последњег инцидента на наставак дијалога који се одвија под њеним покровитељством, Могерини је изразила забринутост због високих тензија, али и оценила да обе стране показују одлучност да наставе рад на процесу нормализације односа који је, према њеним речима, у прошлој години донео историјске резултате. 
До овог тренутка нико од званичника ЕУ није конкретно одговорио на питање председника Србије Томислава Николића да ли је Брисел, како то тврди премијер Косова Иста Мустафа, подржао косовске власти у "решавању проблема око доласка воза из Београда у Косовску Митровицу". 
Познаваоци европских прилика и политике ЕУ оцењују да до конкретнијег званичног или јавног позиционирања Брисела од позива на наставак дијалога, као и у многим случајевим до сад, неће доћи. 
Истовремено, чека се званичан одговор из седишта Северноатлантске алијансе на питање да ли су специјалне јединице косовске полиције имале дозволу Кфора да интервенишу на северу Косова. 
Према гаранцијама које је НАТО дао приликом потписивања Брислеског споразума у априлу 2013. године, интервенције косовских оружаних снага на претежно српском северном делу Косова могу бити спроведене само уз одобрење Кфора и сагласност локалне заједнице, или у случају елементаре непогоде. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА