Најновије

Тиња рат на руској граници: НАТО војници стигли, Пољаци славе, а ево који се потез заправо спрема (ФОТО/ ВИДЕО)

У европским државама које се граниче са Русијом, сваким даном све више се стационирају амерички војници. Након Пољске, у Норвешку стигло 300 америчких маринаца. Овакви потези у суседним државама узнемиравају Москву, а тензије са Западом су сваким даном све веће.

Стигли амерички војници у Пољску (Фото: Јутјуб)

Долазак 4.000 америчких војника у Пољску, који ће бити размештени уз саму границу Пољске и Русије, пропраћен је са одушевљењем државног врха.
Церемонија дочека одржана је у пољском граду Загану, а пољски министар обране овај амерички потез описао је као остварење сна који Пољаци сањају већ десет година.
– Чекали смо вас јако дуго. Чекали смо вас десет година, осећајући се понекад да смо остали сасвим сами. Замало смо изгубили наду јер смо се осећали као једини који штите цивилизацију од агресије с Истока – рекао је пољски министар обране Антони Маћеревич на церемонији дочека америчке војске.
Становници Загана су провели дан са америчким војницима, разгледали су тенкове и фотографисали се са пушкама. Током претходне недеље овај мали градић у Пољској био је центар збивања и нормално би му требало да плати милионе долара за овакву рекламу. Према писању пољских медија, градоначелник Загана Данијел Марчевка освојио је џек-пот.
Ово је први ангажман западних војних снага на источној граници НАТО савеза, а долазак америчких трупа у ову европску земљу је одговор администрације Барака Обаме НАТО савезницима забринутима због све агресивнијег руског приступа.
У мисији “Атланска решеност” учествоваће оклопна бригада с више од 3.000 америчких војника и тешког наоружања размештених у Пољској и у оближњим НАТО партнерима Естонији, Летонији, Литвањии, Румунији, Бугарској и Мађарској на ротирајућој бази.
Шеф пољске дипломатије Витлод Вашчиковски поручио је администрацији новоизабраног америчког председника Доналда Трампа да било какво унапређење односа Вашингтона са Москвом не може наступити на штету Варшаве.

– Не можете никога да критикујете јер жели да побољша односе са Русијом. Ми смо суседи Русије и ми то, такође, желимо. То је наша порука Американцима: свиђа нам се то, али не на наш рачун – рекао је Вашчиковски за радио РМФ.
Заменица генералног секретара НАТО Роуз Готемоелер оценила је да је распореда америчких војника у Пољској на руском прагу, “одговарајући и одмерени” потез, наводи АП.
Пољски министар одбране Антони Маћеревич је рекао да расподела НАТО снага у Пољској представља крај руског утицаја у региону.
- Моћ руског вета у централној Европи окончана је једном за свагда - рекао је Маћеревич за пољску државну телевизију ТВП инфо.
Русија на распоређивање америчких тенкова и других оклопних возила у Пољској гледа као на претњу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Рекао је да Москва негативно гледа на гомилање стране војске у близини својих граница.
- Ми то тумачимо као претњу и акцију која угрожава наше интересе и безбедност. Трећа земља појачава своје војно присуство у близини наших граница у Европи. То чак није ни европска земља – поручио је Песков, пренела је агенција Тас.
С друге стране, распоређивање америчких снага у Норвешкој, исто ротационог типа како не би разгневило Москву, представљено је као једногодишњи тест како би се маринцима омогућило да се обучавају и спроводе вежбе са норвешком војском у тешким условима.
Пре него што се 1949. придружила Североатлантској алијанси, Норвешка је одагнала страхове Русије обећавши да неће отварати своју територију за стране борбене трупе “све док не буде нападнута или јој се не запрети нападом”.
Норвешка влада сада тврди да трупе НАТО редовно спроведе вежбе у тој земљи и да ротационо распоређивање није исто што и отварање сталне америчке базе. До сада су САД имале велике количине војне опреме у тунелима прокопаним кроз норвешке планине, али не и трупе.
Распоређивањем америчких војника широм Европе на ротационој бази, САД заобилазе постојеће споразуме НАТО-а и Русије, рекао је Дмитриј Ефимов, војни и безбедносни стручњак у московском градском већу.
– Тренутно, они успостављају контигент у Европи на ротационој бази. На овај начин, они заобилазе наше споразуме о броју НАТО трупа дуж границе Русије. НАТО ће изводити војне вежбе у наредних девет месеци, а онда ће садашњи контигент бити замењен. Али, не постоји ништа чега Русија треба да се плаши – рекао је Ефимов за радио Спутњик.
Према речима стручњака, овај покушај представља покушај Вашингтона да учврсти своје присуство у Европи, барем на тактичком нивоу.
– Чињеница је да одлазећи амерички председник Обама очајнички покушава да распореди трупе у најкраћем могућем року показује његову несигурност у будућност. Они желе да држе позицију у Европи, барем на тактичком нивоу – истакао је Ефимов. Шта је Путин рекао за Трампа и уздрмао цео свет погледајте ОВДЕ.
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА