Најновије

И ЕУ спрема ембарго Додику?

Европска унија ускоро ће разматрати опцију да се придружи санкцијама које је Америка увела председнику РС Милораду Додику и стави га под политичку изолацију!

Додик (Фото: predsjednik.net)

Ову информацију потврдила је амбасадорка француске у БиХ Клер Бодони, а дипломатски извори у Бриселу кажу да Унија "изблиза прати развој ситуације".
У Бриселу подсећају на октобарске закључке Савета за спољне послове у којима је ЕУ изразила жаљење због "незаконитог одржавања референдума о Дану РС, у супротности са одлуком Уставног суда БиХ", уз констатацију да је овај референдум изазвао непотребне тензије и изазове у владавини права.
У сарајевским медијима спекулише се о томе да би најмање пет европских земаља могло да се придружи санкцијама САД. Према тамошњим дипломатским изворима, амбасадори тих пет држава, укључујући и Немачку, добили су инструкције да њихове земље у оваквим ситуацијама прате Американце. Нешто слично, како се наводи, речено је и амбасадору ЕУ у БиХ Ларсу Гунару Вигемарку.
Амбасадорка САД Морин Кормак рекла је да нема информација о томе да ће друге државе следити одлуку Америке, али је нагласила да је тај корак координиран с најближим партнерима:
- Увели смо појединачне санкције председнику РС, али наша земља наставља да подржава грађане Српске. Наставићемо да јој пружамо помоћ кроз низ програма у оквиру наше амбасаде у БиХ.
Сам Додик јуче је поручио да је и одлука Америке "депласирана", јер он и нема имовину у САД коју би могли да му блокирају:
- Немам рачуне у иностранству, осим у Србији, и бесмислено је забрањивати нешто што не постоји. Важно је да ово нису санкције РС, а представљају личну одмазду америчке амбасадорке Кормарк која води антисрпску политику. Очекујем да она оде из ове земље и никад више се не врати. Са новим амбасадором имаћу успешну сарадњу.
Према оцени Додика, ово нису санкције САД већ оних који су поражени на изборима:
- Тешко је говорити о овом потезу одлазеће администрације као потезу државе. Њихова политика доживела је слом на изборима у новембру, а ја сам и даље активан. Вероватно не би тако било да нисам позван на инаугурацију. Они вероватно нису могли да поднесу да ме виде у Вашингтону.
Додик је рекао да поштује САД као одлучујућу силу у свету и да од нових власти очекује да промене политику према БиХ и да коначно почну да поштују Дејтонски споразум онако како је написан, а не како га тумачи одлазећа администрација.
Председник РС навео је да је он под санкцијама разних људи из америчке администрације већ дуго, али да је одлука о томе тек сад објављена:
- Поносан сам на то што, откад активно водим РС, нисам био спреман да под притисцима људи из САД прихватим да предам полицију РС, што нисам пристао да се измени Устав и укине Дан РС. Нисам изненађен овим потезом, јер сам за 10 година чуо толико претњи, тако да сам знао да ће их реализовати ова власт у повлачењу.
Он је казао и да су у креирању одлуке о санкцијама учествовали и неки "домаћи шаптачи":
- Чуо сам да појединци већ траже моју оставку, и било би вређање интелигенције да уопште одговарам на то. Грдно се варају ако мисле да ће ово утицати на моје политичке ставове. На ову функцију сам изабран вољом народа, а не одлазеће америчке администрације. Настављам да се бавим политиком и да заступам своје ставове.
Министар безбедности БиХ Драган Мектић, који је затражио Додикову оставку, каже да су америчке санкције поражавајуће за РС и БиХ, али да је извесно да ће ту одлуку преузети и друге земље.

Амбасадорка непожељна

Додик је рекао да је амбасадорка САД непожељна особа на територији РС и затражио је од министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка да је прогласи персоном нон грата и на територији БиХ због мешања у унутрашња питања:
- Уколико Црнадак то не уради, очекујем да нова власт Америке хитно повуче Кормакову.
О овом захтеву, у Министарству спољних послова БиХ кажу да некога персоном нон грата може да прогласи само Председништво БиХ, и то консензусом.

Осуда из Москве

Русија је јуче осудила увођење санкција председнику РС. У саопштењу објављеном на сајту руског министарства спољних послова наводи се да они снажно осуђују "тај тенденциозни корак":
- Посматрамо га као још један доказ грозничавих покушаја одлазеће администрације Барака Обаме да вештачки компликује даље међународне напоре у постконфликтном решењу на Балкану и у другим регионима.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА