Најновије

УКРАЈИНА НА ИВИЦИ КАТАСТРОФЕ: Нема воде, струје ни грејања на минус 20! (ВИДЕО)

У рововском рату на истоку Украјине ситуација се заоштрава, јавља се да се у Авдивијки код Доњецка воде жестоке борбе, пише Дојче веле.

У рату на истоку Украјине ситуација се заоштрава (Фото: Синхуа)

Снабдевање струјом и водом је прекинуто. Прети хуманитарна катастрофа.
Рововски рат у Источној Украјини који је до сада тињао, сада се у једном месту поново распламсао. Из градића Авдијивке код Доњецка јављају да су од викенда у току жестоке борбе између украјинске армије и проруских сепаратиста. У ноћи на уторак, сепаратисти су, како извештавају украјински медији, отворили паљбу из тешког оружја као што је вишецевни бацач ракета типа Град. Председник Петро Порошенко је у уторак прекинуо своју посету Берлину и вратио се у Украјину. 

Место у којем рат није престао 

То је најтежа ескалација сукоба у последњим месецима. Према званичним подацима Кијева, током протекла два дана су убијена седморица украјинских војника, а рањено их је 35. Представници самозване „Доњецке Народне Републике“ су са своје стране пријавили шесторо мртвих и 13 рањених. Обе стране криве једна другу за ову ескалацију. 
Авдијивка је удаљена само шест километара од упоришта сепаратиста Доњецка. Налази се на страни коју контролише Кијев. То је једно од малобројних места у којима, и поред договора из Минска, рат никада није престајао. Посебно су жестоке борбе у такозваној „Промзони“, индустријском подручју на периферији града. Сепаратисти стално покушавају да заузму тај терен, највероватније да би померили линију раздвајања код Доњецка. 

На ивици хуманитарне катастрофе 

Тренутно нешто више од половине од 35.000 становника живи у граду на линији фронта. Њихов живот је сада посебно угрожен. У последњим сукобима, пресечено је снабдевање струјом, водом и грејањем. При томе у Украјини тренутно влада ледена зима са температурама од минус 20 степени. Зато је у Авдијивки проглашено ванредно стање. Власти припремају евакуацију хиљада људи да би спречиле катастрофу. 
За снабдевање града струјом и водом важна је пре свега коксара у Авдивијки која наводи да је једна од највећих у Европи. Она се стално налази под паљбом. 

Заоштравање у сенци избора у САД 

У сенци избора у САД, ситуација у Источној Украјини се заоштрила још крајем 2016. Жестоке борбе се воде и код Свитлодарска – то је подручје које као какав клин лежи између Доњецка и Луганска. У децембру је тамо било борби у којима је погинуло више украјинских војника. Почетком јануара, украјинске јединице су, према наводима кијевских медија, извеле „тиху офанзиву“ и прошириле територију коју држе под својом контролом. 
И на југоистоку Украјине код града Маријупоља у Азовском мору тренутно се воде жестоке борбе, рекао је један портпарол Министарства одбране у Кијеву. 

Ескалација као средство притиска? 

Тренутно заоштравање подсећа на догађаје од пре две године. Тада је сепаратистима успело да освоје аеродром у Доњецку. Жестоке борбе дуж читаве линије фронта принудиле су украјинску владу и западне посреднике да директно преговарају са сепаратистима и да потпишу мировне договоре из Минска у фебруару 2015. Али, спровођење тих договора запиње између осталог и зато што украјинска влада трају обуставу ватре бити као предуслов за давање политичких уступака. 
Посматрачи у Кијеву сматрају да проруски сепаратисти и сада желе да ескалацијом принуде Украјину на нове уступке. Они указују да се ситуација заоштрила само неколико дана након првог телефонског разговора новог председника САД Доналда Трампа и његовог руског колеге Владимира Путина. Прича се да су њих двојица говорила и о сукобу у Украјини, али се не знају детаљи. Трамп се за време предизборне кампање више пута позитивно изразио о Путину и истакао спремност да разговара о укидању санкција. 
Сличне оптужбе се могу чути из Доњецка и Луганска. Кијев заоштрава ситуацију да би привукао пажњу света, рекао је у уторак један представник сепаратиста. Са прве линије фронта! Погледајте ОВДЕ, снимак гранатирања Доњецка! Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА