Најновије

ПРЕЛЕТАЧЕВИЋ СВИМА МРСИ КОНЦЕ: Ево коме узима највише гласова и на које бираче може да рачуна

Учешће на председничким изборима потпуног аутсајдера на политичкој сцени Србије Љубише Прелетачевића Белог сасвим сигурно неће проћи незапажено. Штавише, процене су да би он могао да изведе апстиненте на изборе, мало “помрси конце” и власти и опозицији, али и оствари успех о коме вероватно није ни сањао.

Бели Прелетачевић (Фото: Јутјуб)

Прелетачевић је, како оцењују саговорници нешто ново на политичкој сцени и његов евентуални резултат од три-четири одсто грађана на изборима показаће да бирачи хоће нешто ново и другачије, да нису задовољни и да више немају поверења ни у кога.
Како објашњава програмски директор Цесида Бојан Клачар, појава Прелетачевића, и резултат који би могао да постигне, говоре да постоји незадовољство међу бирачима и неповерење у странке, и да су људи склони да се вежу и подрже нова лица и нове приступе на политичкој сцени.
Колика је та подршка још је, како каже, непознаница, јер се Бели у председничкој причи појавио тек пре неколико дана, па поузданија истраживања још не постоје.
- Верујем да ће се наредних дана знати више о томе колику подршку ужива Бели, након што је проглашен за кандидата. Оно што је за сада извесно, јесте да се ради о наставку тренда из других држава и региона, попут Хрватске, где су млади људи без озбиљног политичког бекграунда успели да остваре пристојне резултате, попут Живог зида - прича Клачар.
Како објашњава, Бели дефинитивно има потенцијал међу млађом популацијом, која не жели да слуша старе приче и старе лидере. Са њим је сагласан и директор агенције “Фактор плус” Владимир Пејић, који наводи да ће Прелетачевићев улазак у председничку трку мало променити проценат оних који ће изаћи на изборе.
- Извесно је да ће он подићи излазност за који проценат, али не до те мере да то буде нешто спектакуларно. До сада није рађено истраживање о његовој популарности али овако, из свакодневног живота, доста људи гаји сипматије према Белом. Тренутно постоји и еуфорија око свега тога, па у овом тренутку резултати вероватно не би били реални. Треба сачекати који дан да се слегне прашина. Лично мислим и да освоји три одсто гласова, то би био одличан успех, а чини ми се да би могао и више од тога - прича Пејић.

Ко су његови бирачи

Саговорници се слажу и у томе да би Бели у великој мери могао да покрене апситиненте и изведе их на биралишта. За Клачара је то вероватнија опција него што ће некој странци да направи озбиљнији проблем.
- Он је можда ближи левој, грађанској орјентацији, него што је Војиславу Шешељу, Бошку Обрадовићу или Александру Вучићу. У том смислу можда би више проблема могло да буде у коначном збиру када је у питању Саша Јанковић, Вук Јеремић или Ненад Чанак - објашњава Клачар.
Пејић сматра да би Бели од свих могао да “штпне” помало гласова, пре свега међу младим људима који су, како каже, “подложни оваквим кампањама”.
- Готово од свих би могао да узме, али ипак много мање од оних који имају дисциплиновано бирачко тело, попут СНС, СРС па и СПС. За њега ће гласати они који су против власти, а који нису нашли алтернативу међу другим кандидатима. Ово нема везе са опозицијом, већ са тим да се гласа по симпатијама - прича он.

Коме одговара појава Белог

Како каже, какав год Бели био, да ли је озбиљан или сарказам и шала, његова појава не одговара ни власти ни опозицији.
- Власти не одговара због излазности, опозицији што ће им узети гласове. Старомодним политичарима он не одговара јер су ушушкани и навикнути на стање ствари какво јесте - истиче он.

Како до успеха

Прелетачевић је, иначе, своју кампању пре свега базирао на интернету и друштвеним мрежама, па су њени домети због тога и ограничени. Пејић наводи да му интернет свакако иде у прилог и да га, чак и када га нема у медијима, његови наступи препричавају.
- Он нема ни инфраструктуру, ни средства, а чини ми се ни амбицују да победи - прича Пејић.
Прелетачевићу је за успех, каже Клачар, потребна препознатљивост ако жели неки озбиљнији резултат, а то значи да га познаје најмање 50 одсто популације, да га има и у традиционалним медијима, али и на терену.
- На интернету га има, видећемо да ли ће га бити и на терену. Међутим, оно што му је сасвим сигурно ишло у прилог је то што се око његове кандидатуре подигла прашина, па су се њоме бавиле и новине и телевизије - прича Клачар, истакавши да је Бели препознатљивији данас него пре, рецимо, десетак дана.

Шта је порука

Саговорници слажу се у томе да појава Белог заправо опомена друштву. Ради се о кандидату који кроз сарказам, иронију и хумор исмева политику и политичаре.
- Добро је да неко такав постоји да укаже на аномалије и проблеме са постојећим политичким елитама. Са друге стране, лоше је што на такве ствари уопште треба указивати - истиче Пејић.

А како је све почело

Пре непуних годину дана Лука Максимовић алијас Љубиша Прелетачевић Бели је са другарима, пре свега из шале, у Младеновцу основао покрет “Сарму пробо ниси”. Иницијално, идеја је била да на хумористичан и саркастичан начин укаже на све оно што на политичкој сцени не ваља, да се исмеје и потпуно банализује политички систем пре свега општине у којој живи.
Са том идејом је и изашао на прошлогодишње локалне изборе, а његова странка освојила друго место на општинским изборима. Тако је, заправо, почео цео шоу око фиктивног лика Прелетачевића Белог који се, пре свега из револта, са локала преселио и на републички ниво.
Подршка Младеновчана ни тада није изостала, а није изостала ни сада када су у редовима чекали да подрже свог суграђанина у председничкој трци.
Бели разговарао са Трампом, па се обратио нацији. ОВДЕ погледајте досад најјачу поруку Прелетачевића.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА