Најновије

ЕУ СТАЛА У ОДБРАНУ СОРОШЕВОГ УНИВЕРЗИТЕТА: Истрага против Мађарске

Европска унија покреће истрагу о мађарском закону о високом образовању за који у Европи многи сматрају да је усмерен против Централноевропског универзитета, чији је оснивач милијардер Џорџ Сорош.

Џорџ Сорош (Фото/илустрација: Правда)

Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс рекао је данас да ће се истрагом испитати да ли би нови закон могао да има било какав негативан утицај на принципе ЕУ који се односе на слободан проток робе, услуга, новца и људи, преноси АП.
Тимерманс је навео да ће истрага бити завршена "што је пре могуће" и да ће Комисија размотрити које кораке треба предузети до краја априла.
Мађарски председник Јанош Адер потписао је 10. априла предлог закона који би могао да доведе до затварања Централноевропског универзитета, упркос позивима да то не учини током протеста у Мађарској и иностранству, а тиме је он и званично ступио на снагу као закон. 
Адер је оценио да се изменом закона о високом образовању "не крши слобода учења или предавања, загарантована мађарским уставом". 
Више хиљада људи протестовало је у недељу у Будимпешти против закона позивајући Адера да га не потпише и уложи вето на нови закон. 
У закону се изричито не помиње ЦЕУ, али универзитет, који је регистрован у САД, себе види као "главну мету" новог закона и упозорава да би могао да буде затворен. 
Према новим правилима, који су посланици усвојили у уторак прошле недеље, забрањује се институцијама чије је седиште изван ЕУ да награђују мађарске дипломце без договора између националних влада.
Од њих се, такође, захтева да отворе кампус и факултете у својој матичној земљи, што су услови које ЦЕУ не испуњава.
Закону се противе бројни академици у Мађарској и иностранству, као и Вашингтон и Брисел.
Мађарски премијер Виктор Орбан оптужио је раније Централневропски универзитет за издавање лажних диплома и кршење мађарских закона што ова високошколска установа негира.  Како би могао да изгледа потенцијални рат између Русије и САД погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА