Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ: "Ако Ле Пен победи..."

Француска изборна кампања била је пропраћена скандалима и изненађењима, пише ЦНН и оцењује да ће, ако кандидаткиња ултрадесничарског Националног фронта Марин ле Пен буде изабрана на председничку функцију, "све опције бити на столу".

Марин Ле Пен (Фото: ЈуТјуб)

У години након британске одлуке о изласку из Европске уније и победе Доналда Трампа на изборима у САД, један кандидат доминирао је медијским насловима - десничарка Марин Ле Пен, напомиње Си-ен-ен.
Њена партија Национални фронт има дугу историју евроскептицизма. У последње време Ле Пенова је покушала да ублажи своју слику и позицију своје партије по питању француске будућности у ЕУ.
У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте. Најновије, навела је да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а ако то пропадне, одржала би референдум. Чак и ако постане председница, пише ЦНН, Ле Пенова би мудро требало да шампањац задржи у флаши још неко време. - Тешко да ће освојити већину на парламентарним изборима заказаним за 11. јун, а онда би имала владу десног центра која би јој стајала на путу да одржи референдум - наводи Си-ен-ен. Ако би Французи гласали да задрже евро, што би се вероватно и десило ако се верује анкетама, Ле Пенова би одступила. Ако би већина изгласала да напусти ЕУ и еврозону, заправо би то било илегално јер у Уставу пише "Република је део ЕУ", тако да би то захтевало и промену Устава. - Ако Ле Пенова буде изабрана све ће бити на столу - наводи Си-ен-ен. Ствари би постале озбиљне и за Шенген. Европска комисија је већ потезала могућност укидања Шенгена, али гранична контрола, са свим гужвама које би настале, направиле би велику економску штету. Ипак, и њен противкандидат Жан-Лик Меланшон би такође нове преговоре са ЕУ, као и референдум ако не добије оно што жели. Није ни чудо, пише Си-ен-ен, што је немачки министар финансија Волфганг Шојбле могућност друге рунде у којој су Ле Пенова и Меланшон назвао "ноћном мором". Ако Ле Пенова буде осујећена, политички естаблишмент у Бриселу би могао да одахне. - Међутим, постаје јасно да без обзира да ли победи или не, њена кампања је показала да ће било какво славље кратко трајати - закључује Си-ен-ен. Погледајте ОВДЕ како су се сукобили Израел и Русија. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА