Najnovije

AMERI U PANICI: "Ako Le Pen pobedi..."

Francuska izborna kampanja bila je propraćena skandalima i iznenađenjima, piše CNN i ocenjuje da će, ako kandidatkinja ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen bude izabrana na predsedničku funkciju, "sve opcije biti na stolu".

Marin Le Pen (Foto: JuTjub)

U godini nakon britanske odluke o izlasku iz Evropske unije i pobede Donalda Trampa na izborima u SAD, jedan kandidat dominirao je medijskim naslovima - desničarka Marin Le Pen, napominje Si-en-en.
NJena partija Nacionalni front ima dugu istoriju evroskepticizma. U poslednje vreme Le Penova je pokušala da ublaži svoju sliku i poziciju svoje partije po pitanju francuske budućnosti u EU.
U jednom trenutku, Nacionalni front se zalagao i za napuštanje evra, a onda je nedavno rekla da bi organizovala referendum o pitanju valute. Najnovije, navela je da bi pokušala da ponovo ugovori članstvo Francuske u EU, a ako to propadne, održala bi referendum. Čak i ako postane predsednica, piše CNN, Le Penova bi mudro trebalo da šampanjac zadrži u flaši još neko vreme. - Teško da će osvojiti većinu na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun, a onda bi imala vladu desnog centra koja bi joj stajala na putu da održi referendum - navodi Si-en-en. Ako bi Francuzi glasali da zadrže evro, što bi se verovatno i desilo ako se veruje anketama, Le Penova bi odstupila. Ako bi većina izglasala da napusti EU i evrozonu, zapravo bi to bilo ilegalno jer u Ustavu piše "Republika je deo EU", tako da bi to zahtevalo i promenu Ustava. - Ako Le Penova bude izabrana sve će biti na stolu - navodi Si-en-en. Stvari bi postale ozbiljne i za Šengen. Evropska komisija je već potezala mogućnost ukidanja Šengena, ali granična kontrola, sa svim gužvama koje bi nastale, napravile bi veliku ekonomsku štetu. Ipak, i njen protivkandidat Žan-Lik Melanšon bi takođe nove pregovore sa EU, kao i referendum ako ne dobije ono što želi. Nije ni čudo, piše Si-en-en, što je nemački ministar finansija Volfgang Šojble mogućnost druge runde u kojoj su Le Penova i Melanšon nazvao "noćnom morom". Ako Le Penova bude osujećena, politički establišment u Briselu bi mogao da odahne. - Međutim, postaje jasno da bez obzira da li pobedi ili ne, njena kampanja je pokazala da će bilo kakvo slavlje kratko trajati - zaključuje Si-en-en. Pogledajte OVDE kako su se sukobili Izrael i Rusija. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA