Најновије

ИД ЗАРОБИЛА 2.000 ХАМЕРА: Америчко оружје вредно милијрду долара у рукама терориста! Смеје им се цео свет – погледајте ову бруку! (ВИДЕО)

Америчка војска није успела да, у декласификованој државној ревизији, пружи одговарајуће објашњење шта се десило са наоружањем вредним милијарду долара које се преносило у Ирак и Кувајт.

Лако до оружја (Фото: ЈуТјуб)

- Ова ревизија нам пружа забрињавајући увид у очигледно фалични систем америчке војске за контролу и праћење наоружања вредног милијарде долара које се доставља у веома насилан и ризичан регион, рекао је Патрик Вилкен, истраживач на тему људских права и контроле наоружања за организацију Амнести интернешенал. Снимак: Репортажа РТ-а о 2.300 америчких возила које су заробили терористи у Ираку: Организација је до ових сазнања дошла преко закона о слободи информација, који омогућва да се од државе тражи пуштање тајних докумета у јавност после одређеног времена, преносе амерички медији. Снимак: Прилог инфо службе ИД-а - Амака, о америчкој пошиљци оружја падобранима 1:  Документа до којих је организација дошла говоре да су се догодили озбиљни пропусти у периоду док је оружје било у поседству ирачке војске, што је довело до тога да је оружје произведено у Америци, "потенцијално отишло у руке милитантних група које се оптужују за гнусне злочине против човечанства попут Исламске државе". Снимак: Прилог инфо службе ИД-а о америчкој пошиљци оружја падобранима 2 (снимак ради):  Као одговор на ревизију, Америчка војска је објавила да ће повећати напоре да се чвршће контролишу канали транспорта и превоза наоружања према Ираку. Ревизија америчког министарства одбране 2016. године показала је да министарство "није водило тачну и благовремену евиденцију о количини и локацији оружја које се слило у регион као помоћ Ирачкој војсци у борби против милитанта ИД-а". Снимак: НАТО генерал признаје - ИД је пронашао "изгубљено" оружје: А у ревизији 2015. додине доказало се да је ирачка војска била још гора у евидентирању оружја, што је доводило до тога да некад чак ни не знају шта им се тачно налази у инвентару у хангарима и да су остављали опрему на отвореном. Прилог ИнфоВорса: Отворено признање САД-а о финансирању Исламске државе Вилкен додаје да је од кључне важности пратити ток преноса оружја, јер једна фалична тачка у ланцу испоруке може довести до тога да оно заврши у погрешним рукама. Путин јасно и гласно: Ево ко је створио Исламску државу У међувремену, Пентагон је својој војсци доставио рачун за гориво у износу од 6 милијарди долара који се нагомилао у војним акцијама у последњих седам година. Како се наводи, те ресурсе Пентагон ће пеусмерити на одбрамбене пројекте који до сада нису добијали довољно финансијске подршке,преноси Вашингтон Пост. Како су се амерички специјалци обрукали у Јемену, где су их дочекале племенске снаге, прочитајте ОВДЕ.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА