Најновије

ПОЧЕЛА ОФАНЗИВА НА "СРЦЕ СИРИЈЕ": Сиријска армија започела битку од највишег стратешког значаја! (ФОТО/ВИДЕО/МАПА)

Сиријска арапска армија (САА) и Снаге националне одбране (СНО) покренуле су у раним јутарњим часовима обимне операције против Исламске државе на истоку покрајине Хама.

На истоку Хаме (Фото: ЈуТјуб, Правда)

Већ у првим операцијама, које су најављене одмах након ослобађања Маскане, последњег упоришта Исламске државе на истоку покрајине Алепо, о чему више можете да прочитате ОВДЕ, САА и СНО успели су да пробију одбрамбене линије на два различита фронта и забележе значајан напредак унутар територије под контролом терориста.
Нападу су претходила вишедневна дејства руске авијације и сиријских артиљеријско-ракетних снага, који приказују све више прецизности и ефикасности у оваквим припремама пред пешадијски напад. Симултани напади изршени су из два правца: са западне стране, из правца Саламије, дуж највећег нафтовода у Сирији и са севера, из правца Шеик Хелала, у настојању да се обезбеди аутопут Итрија, који повезује Алепо са остатком слободних територија у Сирији. На оба фронта забележен је значајан напредак. На северу заузете су области Шахт 8 и Шахт 9, чиме је у потпуности обезбеђен саобраћај на том делу аутопута, док је на западној страни заутето осам тактичких тачака, које већ током сутрашњег напада обезбеђују напредовање дуж великог дела нафтовода.  САА се сада налази на прагу градова Абу Ханаја и Абу Хабилал, који су, како наводе репортери, могли да буду ослобођени и током првог налета, али се јединице строго придржавају задатих циљева. Репортери који прате сиријске снаге у овој офанзиви извештавају и да су током данашњих операција забележени изузетно ниски губици, 3 погинула и 4 рањена борца, док је потврђено убиство најмање 20 терориста ИД-а. Очекује се да ће ИД ипак поставити јачу одбрану током даљих операција у овом, централном делу Сирије, који је важан за везу између покрајина Хаме, Хомса, Алепа, Раке и Идлиба, пошто се највећи број терориста са истока Алепа повукао управо према овим територијама.
Погледајте фото извештај из борби на западном делу фронта у "срцу Сирије" и мапу дејстава сиријских снага:




Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Жестока операција за ослобођење севера Хаме од "побуњеника" раније ове године:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА