Најновије

ЖИВКОВИЋ: Нисам љут на Јанковића, али...

- До сада није дошло ни до каквог позива са Јанковићеве стране и само могу да констатујем да у овом тренутку немамо комуникацију око даље сарадње. Ако се појави позив, наравно да ће Нова странка да одговори, каже Зоран Живковић, лидер Нове странке, одговарајући на питање шта се догодило са најавом Саше Јанковића да ће Нова странка бити део Покрета слободних грађана Србије.

Зоран Живковић (Фото: Јутјуб)

На питање да му је било потребно кратко време да се разиђе са председничким кандидатом кога је подржао, Сашом Јанковићем. Шта је подразумевао под твитом да он не држи реч каже:
- Тим твитом сам подсетио српску јавност, а не само Јанковића шта су нека начела која у животу морате поштовати. Према томе то је било подсећање на неке универзалне принципе којих се морате држати ако желите да се бавите озбиљно било којим послом, а посебно политиком. Нова странка и ја лично смо први подржали Сашу Јанковића и заложили се да добије широку подршку и поносан сам на рад мојих чланова који су практично били окосница његовог изборног штаба. Након председничких избора створена је идеја да се формира покрет, али ја не знам да ли је он формиран, да ли има статут, органе и да ли предвиђа сарадњу. Осим вербалних изјава у јавности ја нисам добио ни формалну информацију о томе, нити позив да даље сарађујемо.
Осећате ли се употребљеним?
- Јанковић је несумњиво у том тренутку био не само најбољи, него и једини кандидат кога је Нова могла да подржи.
Да ли бисте га сада подржали, сагледавајући све околности?
- То је питање на које не одговарам. Када буду следећи председнички избори, онда ћу се опредељивати.
Нисте се, међутим, придружили опозицији на Тргу републике на дан Вучићеве инаугурације. Шта вам је ту сметало?
- Нова странка придружила се Протесту против диктатуре који је одржан у право време у 10 сати ујутру када је почињала церемонија полагања заклетве. Послеподневне шетње могу да буду интересантне, романтичне и забавне и да буду симбол нечега, али нисам схватио шта је тога дана представљала шетња без говора и политичких ставова и то у шест послеподне. Уосталом, и однос власти је показао који скуп је имао већу тежину. На нас су послали кордоне које су чинили полицајци, кобре и криминалци, а други скуп је обезбеђивало пар полицајаца .
Опозициони представници на том протесту били су чини се срећни што су коначно успели да се окупе и превазиђу своје сујете. Има ли шансе да опозиција нађе заједнички језик бар око нечега?
- Свако има неки ниво сујете, али сујета у политици није дозвољена и ја то тако схватам. Моје одсуство са тог послеподневног романтичног скупа, где су сви лидер показали срећу што су заједно, што је њихова ствар, показало је да то не решава проблеме Србије. То мора да се промени, уз јасне циљеве и јасне рокове и јасне одговорности.
Зар већ није време да опозиција изађе са једним заједничким кандидатом за градоначелника Београда, јер вам се у противном може поновити дебакл са председничких избора?
- Већ дуже од месец дана позивам оне политичке странке које без било какве замерке могу да се представе као права опозиција Вучићу да седну и направе заједничку листу са добрим избором кандидата за градоначелника Београда, али и за председника градске скупштине, градског менаџера и шест секретара колико је довољно за управљање Београдом. До сада нисам добио адекватан одговор. За сада још није прекасно за одговор, али последњи рок је крај јуна.
Да ли би Нова сама изашла на те изборе, уколико се не договорите са колегама из опозиције?
- О томе након рока који сам дао. Нећу да претим никоме, али сигурно је да Нова странка неће остати неактивна у погледу београдских избора, али ја ћу учинити све да направимо заједничку победничку листу.
Ви сте изгледа једини који не признаје да је Вучић и званично председник Србије. Чекате одлуку Управног суда да ли је било изборне крађе и неправилности. Шта очекујете од одлуке?
- Зависи од решења Управног суда и образложења. Ако суд нађе чињенице којима доказује да је све у изборном поступку било по закону, наравно да ћу поштовати судску одлуку. Али, знајући како Вучић манипулише Уставним и Управним судом не очекујем да видим такву одлуку засновану на чињеницама.
И од Уставног суда тражите да коначно ради свој посао и да упозори Вучића да не крши Устав. На шта ту конкретно мислите?
- Тражимо од Уставног суда да почне да се меша у свој посао и правним механизмима реагује одмах, упућујући Александру Вучићу званично тумачење да не сме да крши Устав обећавајући повећање плата, пензија и изградњу нових путева. То није у његовој надлежности и не може да обећава било шта, јер тиме доводи у заблуду грађане да су обећања реална.
У инаугурационом говору Вучић је најавио промену Устава. Шта би те промене могле да садрже?
- Има пуно разлога да се мења Устав, јер велики број постојећих решења није добар. Уосталом и постојећи Устав је усвојен на сумњив начин, уз крађу на референдуму и то сви знају који су учествовали, али то се крије по систему омерте. Устав мора да се промени због отварања поглавља 23, због преамбулке и Косова, јер то је Вучић обећао у Бриселу и то ће морати да се уради. Не би ме изненадило да се кроз уставне промене промени и положај председника и да Вучић покуша да утемељи своју власт на још један дужи период.
Може ли се очекивати да ће преамбула бити избрисана?
- Она мора да буде брисана и зато ће Вучић наводно отпочети широке консултације, да био свалио и поделио одговорност са другима и како би могао да каже - сви смо се ето сложили да Косово више није део Србије. То јесте реалност, али је Бриселским споразумом елиминисана будућност Срба на Косову и он је морао много боље да буде испреговаран. Овако Косово је предато без будућности за Србе који су тамо.
Прочитати ОВДЕ шта поручује Капетан Драган из сплитског затвора?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зоран Живковић о именовању директора БИА, о томе да ли је требало да уместо тога буде предмет истраге исте службе, као и "замрзавању" функција у странкама.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА