Најновије

ВУЧИЋ СА КОЛИНДОМ У ДУБРОВНИКУ: Ево шта је све председник обећао Хрватима у Србији

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Дубровнику детаљно са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић о питањима од значаја за Србе у Хрватској и хрватску мањину у Србији, те најавио да ће Србија финансирати изградњу куће бана Јелачића у Суботици.

Колинда и Вучић у Дубровнику (Фото: twitter/KolindaGK)

Он је новинарима пренео да је хрватска страна обезбедила пројекат за ту кућу, а Србија ће обезбедити средства за његову реализацију. - Реч је о великом новцу, али ћемо га наћи у покрајини и републици да то питање решимо, што је добар сигнал за Хрвате, рекао је Вучић новинарима. - После тога решавамо и питање асфалтирања улица, финансирања медија на хрватском језику. Имамо још проблема за 10 од 34 уџбеника предвиђена на хрватском језику, јер сматрамо да рукописи на матерњем језику нису довољно стручни. Гледамо да то решимо, нагласио је Вучић. Према његовим речима, са хрватском председницом је разговарао и о другим конкретним питањима и проблемима који произлазе из Суботичке декларације, коју су њих двоје договорили, те изразио уверење да брзо могу бити постигнути значајни резултати. Вучић је такође детаљно предочио Грабар Китаровић проблеме Срба у Хрватској и шта Србија у том погледу очекује. - Наставићемо конкретну сарадњу. Представници кабинета ће размењивати посете. Гледаћемо да то на најконкретнији начин решавамо, у што бржем ходу, јер је то важно због Срба који живе у Хрватској и Хрвата који живе у Србији, да се добро осећају као грађани тих земаља. Да немају проблеме који су имали и имају. Верујем да можемо постићи значајне резултате по том питању, уверен је Вучић. Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би, када су у питању нерешена питања између Србије и Хрватске, међу којима је и разграничење на Дунаву, ускоро требало да се састану стручне комисије које ће расправљати о тој теми. - Не мислим да ту има превеликих проблема, не треба подизати страсти. То треба да се стручно реши. Ако не можемо да се договоримо, онда да идемо на арбитражу, рекао је председник Србије у разговору са загребачком Н1 у Дубровнику.  Хрватска, која председава Процесу сарадње у југоисточној Европи домаћин је у Дубровнику данашњег састанка, којим завршава председавање том регионалном иницијативом.

Па опет о "бољем животу грађана Србије"

Када је реч о Самиту Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП), на којем је данас поподне учествовао, подвукао је да је за Србију важно да сачувамо мир и стабилност и видимо што више конкретних пројеката и ствари које можемо да направимо заједно, јер то доноси бољи живот грађанима Србије. Изразио је наду да ће ускоро моћи да се постигне договор о томе да седиште Транспортне заједнице буде у Београду. - Мислим да смо близу. То би била добра вест за грађане Србије, нагласио је Вучић. Вучић је раије данас саопштио да ће Србија јун завршити са 27 до 28 милијарди динара односно преко 220 милиона евра укупног суфицита. Он је, у изјави новинарима у Дубровнику, казао да се не ради о примарном, већ укупном суфициту, што је још значајније.

Поштује Палмину одлуку

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић изјавио је, поводом иступања Јединствене Србије Драгана Марковића Палме из владајуће коалиције, да свако бира свој пут. - Свако размишља како да добије поверење грађана, како да им се обраћа. Ја то поштујем, рекао је он новинарима у Дубровнику. Председник ЈС Драган Марковић Палма изјавио је раније да више није у власти. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучићева конференција за новинаре у Дубровнику 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА