Najnovije

VUČIĆ SA KOLINDOM U DUBROVNIKU: Evo šta je sve predsednik obećao Hrvatima u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Dubrovniku detaljno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji, te najavio da će Srbija finansirati izgradnju kuće bana Jelačića u Subotici.

Kolinda i Vučić u Dubrovniku (Foto: twitter/KolindaGK)

On je novinarima preneo da je hrvatska strana obezbedila projekat za tu kuću, a Srbija će obezbediti sredstva za njegovu realizaciju. - Reč je o velikom novcu, ali ćemo ga naći u pokrajini i republici da to pitanje rešimo, što je dobar signal za Hrvate, rekao je Vučić novinarima. - Posle toga rešavamo i pitanje asfaltiranja ulica, finansiranja medija na hrvatskom jeziku. Imamo još problema za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku, jer smatramo da rukopisi na maternjem jeziku nisu dovoljno stručni. Gledamo da to rešimo, naglasio je Vučić. Prema njegovim rečima, sa hrvatskom predsednicom je razgovarao i o drugim konkretnim pitanjima i problemima koji proizlaze iz Subotičke deklaracije, koju su njih dvoje dogovorili, te izrazio uverenje da brzo mogu biti postignuti značajni rezultati. Vučić je takođe detaljno predočio Grabar Kitarović probleme Srba u Hrvatskoj i šta Srbija u tom pogledu očekuje. - Nastavićemo konkretnu saradnju. Predstavnici kabineta će razmenjivati posete. Gledaćemo da to na najkonkretniji način rešavamo, u što bržem hodu, jer je to važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u Srbiji, da se dobro osećaju kao građani tih zemalja. Da nemaju probleme koji su imali i imaju. Verujem da možemo postići značajne rezultate po tom pitanju, uveren je Vučić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi, kada su u pitanju nerešena pitanja između Srbije i Hrvatske, među kojima je i razgraničenje na Dunavu, uskoro trebalo da se sastanu stručne komisije koje će raspravljati o toj temi. - Ne mislim da tu ima prevelikih problema, ne treba podizati strasti. To treba da se stručno reši. Ako ne možemo da se dogovorimo, onda da idemo na arbitražu, rekao je predsednik Srbije u razgovoru sa zagrebačkom N1 u Dubrovniku.  Hrvatska, koja predsedava Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi domaćin je u Dubrovniku današnjeg sastanka, kojim završava predsedavanje tom regionalnom inicijativom.

Pa opet o "boljem životu građana Srbije"

Kada je reč o Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kojem je danas popodne učestvovao, podvukao je da je za Srbiju važno da sačuvamo mir i stabilnost i vidimo što više konkretnih projekata i stvari koje možemo da napravimo zajedno, jer to donosi bolji život građanima Srbije. Izrazio je nadu da će uskoro moći da se postigne dogovor o tome da sedište Transportne zajednice bude u Beogradu. - Mislim da smo blizu. To bi bila dobra vest za građane Srbije, naglasio je Vučić. Vučić je raije danas saopštio da će Srbija jun završiti sa 27 do 28 milijardi dinara odnosno preko 220 miliona evra ukupnog suficita. On je, u izjavi novinarima u Dubrovniku, kazao da se ne radi o primarnom, već ukupnom suficitu, što je još značajnije.

Poštuje Palminu odluku

Predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je, povodom istupanja Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme iz vladajuće koalicije, da svako bira svoj put. - Svako razmišlja kako da dobije poverenje građana, kako da im se obraća. Ja to poštujem, rekao je on novinarima u Dubrovniku. Predsednik JS Dragan Marković Palma izjavio je ranije da više nije u vlasti. Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučićeva konferencija za novinare u Dubrovniku 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA