Најновије

АНТИКОРУПЦИЈСКА АГЕНЦИЈА КРЕНУЛА НА СНС: Поднета пријава, на потезу је суд! (ВИДЕО)

Агенција за борбу против корупције поднела је захтев за покретање прекршајног поступка против Српске напредне странке због недостављања података о ангажовању маркетиншких компанија током кампање за изборе 2012. године, рекла је помоћница директора Агенције за борбу против корупције Катарина Дакић.

Катарина Дакић и Немања Ненадић (фото: Правда/Н1 принтскрин)

Она каже да им је Инсајдер обратио у јануару с питањима која су у вези с претходним изборним кампањама, али да СНС није доставила тражене информације.
"Тражили смо информације од СНС, јер се радило о маркетиншким агенцијама, нисмо добили одговор и искористили смо право да поднесемо захтев. Сада Прекршајни суд треба да покрене поступак и спроведе на основу захтева који смо поднели", објашњава она.
Иако се ради од кампањи из 2012. године, Дакић каже да се сада дошло до нових података кроз информације добијене од Инсајдера.
"Наш рад се не зауставља када контролишемо извештаје, настављамо да контролишемо податке и друге политичке субјекте, можда је мало спорије, али процес контроле финансијских извештаја је врло комплексан, прикупљамо много документације, све то користимо да видимо да ли су поднети извештаји у складу са законом", наводи она.
Дакић објашњава да захтеви нису сами себи сврха нити су циљ рада и додаје да Агенција за борбу против корупције обавља поступке према Закону о финансирању политичких активности.
"Ми контролишемо годишње финансијске извештаје, контролишемо кампање... Ако установимо да је било злоупотребе закона ми користимо наше право и подносимо захтев за покретање поступка. Уколико видимо да постоје злоупотребе других закона ми то пренесемо другом надлежном органу", каже Дакић
Немања Ненадић из Транспарентности Србије сматра да ако постоји интересовање јавности, у интересу Агeнције је да саопшти више података какве контроле се врше. Каже да се последњих месеци највише прашине дигло по питању прилога.
"Поставило се питање тачности информација које су навели предлагачи председничких кандидата да су их финансирали наведени људи, први пут када је рађена контрола укрштени су неки подаци с базама прималаца социјалне помоћи, нема нигде исхода шта се догодило потом, да ли је тужилаштво отворило истрагу, кривично дело је ако се наводе лажни подаци, не сме да се догоди да остане неиспитано", сматра Ненадић.
Дакић додаје да је Агенција добила информације од Управе за спречавање прања новца да се ради о сумњи на прање новца.
"Дошли смо до тога да је одређени број донатора били корисници социјалне помоћи, добили смо податке од Министраства за рад о којим људима се ради, затражили смо да се изврши ревизија њихових примања, министарство је то урадило, добили смо информације да неки више нису примаоци социјалне помоћи, поднели смо извештај тужилаштву с обзиром на сумњу да се ради о прању новца", рекла је Дакић.
Ненадић сматра да би требало да се обезбеди јавност података док кампања траје, јер се због понављања избора на неколико бирачкиh места, продужио  рок за подношење извештаја. "Ако ће све то бити јавно, зашто не буде док кампања траје", пита се он. Ана Брнабић каже да је спремна да сруши традицију, културу и веру, ради пута у ЕУ, читајте ОВДЕ. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

"Све је отишло у к....": Ево шта грађани мисле о избору Ане Брнабић
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА