Најновије

ОДЛУКА ЈЕ ПАЛА, ПУТИН ЈЕ ПРИТИСНУО ДУГМЕ: Одлучујући обрачун са доларом је почео

Активности Русије на подручју Азије би могло умањити светску финансијску доминацију САД.

Путин (Фото: РИА9

Русија је недавно склопила велике уговоре за нафту и гас са водећим азијским земљама. По објави публикације „Јутарње Вести Јужне Кине,“ амбициозни пројекти Русије на Далеком Истоку ће изазвати брзо падање количине уговорене нафте и гаса САД са Токиом и Пекингом.
Промена смера интереса Русије ће такође запретити вредности долара САД, који би се могао на крају наћи на маргинама међународне размене.
Русија тренутно развија “Моћ Сибира” пројекат за природни гас и развија инфраструктуру природног гаса на Далеком Истоку, чија конструкција се постепено развија у изградњу подводних цеви гаса до Јапана.
Русија тренутно тежи ка томе да користи домаћу валуту за плаћање залиха угљоводоника иностраним сарадницима. Као резултат, такве трансакције у потпуности искључују учешће долара.
У међувремену Централна  банка Русије и даље прикупља државне резерве у злату, као да покушава да претекне Кину у овом тренутку.  На пример, у јуну 2017. године је Централна банка Русије прикупила 9,1 тону злата.
Банка Русије остаје светски лидер у повећавању удела злата у међународним резервама, додавајући још 100 тона за првих шест месеци ове године. Током 2015. и 2016. године је Централна Банка откупила 206,7 и 200,7 тона злата. Дакле, за две и по године су руске резерве злата порасле до 1700 тона. Како би претекла Кину, Русија треба да докупи још 126,7 тона злата.
По речима стручњака, постоје само три централне банке на свету које могу да приуште да наставе да купују злато. То су централне банке Турске, Казахстана и Русије.
„За шест месеци 2017. године, током три месеца се прикупило 200,7 тона злата, док је целокупна тражња свих регулатора на свету износила 174,3 тоне. Другим речима, друге банке су продале укупно 26,4 тоне злата,“ наводе аналитичари.
Апропо тога, за пет до седам година ће Русија, Индија и Кина у потпуности избегавати да користе долар и еуро у међународним уговорима. Такав развој ће довести до колапса Бретон Вудс система финансирања, који је учинио САД долар највећом светском валутом од 1944. године.
Ово се крије од јавности. Колико украјинских војника је погинуло ван борбе од почетка рата прочитајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сазнајте све о ловцу Су-30СМ у 60 секунди
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА