Најновије

ПРЕПИСУЈУ ОД РУСА: ЕУ и САД би да граде хуманитарни центар у Србији, ево овде!

Европска унија планира да уложи новац у изградњу хуманитарног центра на Аеродрому Поникве код Ужица, сазнаје Данас из дипломатских извора.

Поникве - писта (фото: Јутјуб принтскрин)

Како су рекли саговорници Данаса, пројекат је још у фази разматрања, а укључене су и Сједињене Америчке Државе преко амбасаде те државе у Београду. Хуманитарни центар би требало да буде пандан руско-српском центру у Нишу, тумаче саговорници листа.
- Ми смо прошле године конкурисали код Делегације Европске уније у Србији за изградњу центра за ванредне ситуације, који би требало да покрива западну Србију, источну Босну и север Црне Горе - потврђује за Данас Саша Савић, директор Аеродрома Поникве.
Према његовим речима, тај пројекат је ушао у разматрање, али потврда о реализацији још није стигла.
- Пројекат није одобрен крајем прошле године, али је прошао код Делегације ЕУ у Србији. Имали смо посету представника из амбасаде САД у Београду, који су рекли да им је идеја занимљива. Чекамо и од њих одговор - каже директор Аеродрома Поникве за Данас.
На питање да ли је државни врх Србије укључен у намере и реализацију пројекта, Саша Савић каже да је Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова упознат са пројектом. - Ми смо заједно са Сектором за ванредне ситуације и поднели Делегацији ЕУ тај пројекат. Били смо партнери - истиче саговорник листа.
Александар Вучић је током изборне кампање 2016. године обећао да ће Аеродром Поникве код Ужица ускоро бити оспособљен за цивилни саобраћај. У јавности се и тада и много раније могло чути да би аеродром био мотор развоја западне Србије, чиме би се приближили потенцијалним инвеститорима и туристима из Европе и света.
"Мислим да ће у потпуности бити спреман за саобраћај - могли смо ми сада да га отварамо, као што су неки други отварали Лађевце, па и даље не раде - али Аеродром Поникве ћемо крајем августа да отворимо за саобраћај", поручио је Вучић у априлу 2016. године.
Медији и јавност у Србији, у последњих седам година, од када је покренута прича о оспособљавању и стављању у погон Аеродрома Поникве, ишчекују коначну реализацију. Од 2010. године, када је ова ваздушна лука предата на коришћење граду Ужицу, разминиран је и очишћен аеродромски појас од 120 хектара, саниран део писте, а прошле године изграђена и аеродромска зграда. Ипак, отварање Поникава, не само за спортске и пословне, већ и за комерцијалне летове, није се догодило. НОва српска фабрика муниције коштала је 90 милиона евра, где је и како изгледа, сазнајте ОВДЕ.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледају Поникве
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА