Најновије

КРАЈ ЏИХАДИСТИЧКОГ РАТА У ИДЛИБУ: Судећи по победнику, мира неће бити! (ВИДЕО)

Сиријски огранак Ал Каиде Хајат Тахрир ал Шам (ХТШ), очигледни је победник унутарџихадистичког рата који је потресао сиријску покрајину Идлиб претходних месец дана, а који је данас окончан писменим договором ХТШ-а и Ахрар ал Шама.

ХТШ слави у Идлибу (Фото: ЈуТјуб)

Припадници Ахрар ал Шама прихватили су да се повуку са свих спорних територија, остављајући практично све важне греадове и путна чворишта у рукама Ал Каиде. Највеће борбе водиле су се за прелаз Баб Ал Хава, а медијско крило ХТШ-а данас је објавило снимак последњег дана офанзве на овој локацији: Овим је практично озваничено да је Ал Каида водећа група међу сиријским "побуњеницима" и да мира у тој покрајини неће бити, пошто се на њих не односи договор о зонама деескалације, који је у Астани постигнут између Русије, Турске и Ирана, уз сагласност Сирије. Према овом договору, за очување безбедности у Зони деескалације Идлиб задужена је Турска, која је већ нагомилала снаге на северу Сирије у сталним претњама да ће покренути широку офанзиву против курдских покрета у пограничном подручју.
Оваквим развојем ситуације у Идлибу, није искључено да ће савезници из Астане тражити од Турака да се обрачунају са терористима у Идлибу, што са друге стране, може довести и до нове ескалације у односима Турске и Саудијске Арабије, која осим ХТШ-а, подржава и друге салафистичке организације које се могу наћи на путу турских снага и њихових џихадиста. "Побуњенички" редови на истоку Дамаска данас су се потпуно распали, а САА покреће другу фазу офанзиве за ослобођење источних предграђа престонице. Више о томе сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пет снажних експлозија недавно је потресло привремену турски војну базу на северу Сирије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА