Најновије

АХРАР АЛ-ШАМ ИЗДАЛО 7.000 ЉУДИ: Прешли у ХТШ заједно са фабриком граната - а онда је уследио жесток напад Ахрара!

Рано јуче, емир Ахрар ал-Шамове "производне радионице", Абу Раед Ал-Џи, објавио је да он и његова посада прелазе у џихадистичку групу Хајат Тахрир ал-Шам (ХТШ). Овакав развој ситуције одиграо се недуго након што је договорено примирје између ХТШ-а и Ахрар ал-Шама у Идлибу.

Ахрар ал Шам (фото: Јутјуб принтскрин)

Извори опозиције су открили да је 19 наоружаних група напустило Ахрар ал-Шам током последњих дана због тензија са Хајат Тахрир ал-Шамом. Према изворима, 15 група се придружило ХТШ-у, док су 4 групе остале неутралне. Производна радионица о којој је реч поседује огромну количину минобацачких граната, чинећи то веома вредном имовином за Ахрар ал-Шам. Као одговор на ову издају, Ахрар Ал-Шам је послао наоружани конвој према простору радионице како би повратио локацију и спречио да муниција падне у руке ХТШ-а.
По доласку конвоја, избили су сукоби између снага лојалних Ахрар ал-Шаму и побуњених милитаната у близини и око радионице.
Сукоби су потрајали до јучерашњих вечерњих сати и довела до тога да се издајници предају и сложе са условима које је поставило руководство Ахрар ал-Шама, чиме су могли да напусте ово подручје и пређу на територију под контролом ХТШ-а у Идлибу, након што су радионицу вратили у посед Ахрар ал-Шама.  Батаљон Асуд ал-Мара у јужном делу Идлиба, дружина Ал-Шахид Јусеф Џабас, батаљон Ахрар ал-Шама у селу Ал-Рама, дружина Осама бин Заида у граду Талимнасу, Ал-Фатах бригада у граду Кафрнубалу, регимента Мардебсах, батаљон Катаб, батаљон Ахрар ал-Шама у селу Марајан, дружина Ал-Фарук у селу Кан Собул, бригада Ал-Хуџра источно од града Саракиба, бригада Аџнад ал-Шам и Зора Ислама у околини Идлиба били су међу оружаним групама које су пребегле из Ахрар ал-Шама и придружили се ХТШ-у. Батаљон Абна ал-Ислам је такође напустио Ахрар ал-Шам и придружио се ХТШ-у након потписивања споразума о прекиду ватре између две стране. Део војске који је дезертирао броји више од 7.000 бораца и највећа је група која је напустила Ахрар ал-Шам и придружила се ХТШ-у. Штавише, вођа батаљона Нусрат ал-Ислам у граду Масран и лидер покрета Ахрар ал-Шам у граду Ал-Дана такође су најавили да ће напустити овај покрет и придружити се ХТШ-у. Батаљон Ахрар ал-Рами на планини Ал-Завија, заједно са батаљоном Ахрар Урм у Арихи и дружина Јусефа Џабаса на планини Ал-Завија и бригади Ал-Иман су такође напиустиле Ахрар ал-Шам, али ове ове четири групе су остале неутралне. А у Источном Дамаску Сиријци туку свим расположивим средствима, а погледајте ОВДЕ како терористи хватају маглу.  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Промотивни снимак Ахрар ал-Шама - обука и борбе
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА