Najnovije

AHRAR AL-ŠAM IZDALO 7.000 LJUDI: Prešli u HTŠ zajedno sa fabrikom granata - a onda je usledio žestok napad Ahrara!

Rano juče, emir Ahrar al-Šamove "proizvodne radionice", Abu Raed Al-DŽi, objavio je da on i njegova posada prelaze u džihadističku grupu Hajat Tahrir al-Šam (HTŠ). Ovakav razvoj situcije odigrao se nedugo nakon što je dogovoreno primirje između HTŠ-a i Ahrar al-Šama u Idlibu.

Ahrar al Šam (foto: Jutjub printskrin)

Izvori opozicije su otkrili da je 19 naoružanih grupa napustilo Ahrar al-Šam tokom poslednjih dana zbog tenzija sa Hajat Tahrir al-Šamom. Prema izvorima, 15 grupa se pridružilo HTŠ-u, dok su 4 grupe ostale neutralne. Proizvodna radionica o kojoj je reč poseduje ogromnu količinu minobacačkih granata, čineći to veoma vrednom imovinom za Ahrar al-Šam. Kao odgovor na ovu izdaju, Ahrar Al-Šam je poslao naoružani konvoj prema prostoru radionice kako bi povratio lokaciju i sprečio da municija padne u ruke HTŠ-a.
Po dolasku konvoja, izbili su sukobi između snaga lojalnih Ahrar al-Šamu i pobunjenih militanata u blizini i oko radionice.
Sukobi su potrajali do jučerašnjih večernjih sati i dovela do toga da se izdajnici predaju i slože sa uslovima koje je postavilo rukovodstvo Ahrar al-Šama, čime su mogli da napuste ovo područje i pređu na teritoriju pod kontrolom HTŠ-a u Idlibu, nakon što su radionicu vratili u posed Ahrar al-Šama.  Bataljon Asud al-Mara u južnom delu Idliba, družina Al-Šahid Jusef DŽabas, bataljon Ahrar al-Šama u selu Al-Rama, družina Osama bin Zaida u gradu Talimnasu, Al-Fatah brigada u gradu Kafrnubalu, regimenta Mardebsah, bataljon Katab, bataljon Ahrar al-Šama u selu Marajan, družina Al-Faruk u selu Kan Sobul, brigada Al-Hudžra istočno od grada Sarakiba, brigada Adžnad al-Šam i Zora Islama u okolini Idliba bili su među oružanim grupama koje su prebegle iz Ahrar al-Šama i pridružili se HTŠ-u. Bataljon Abna al-Islam je takođe napustio Ahrar al-Šam i pridružio se HTŠ-u nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre između dve strane. Deo vojske koji je dezertirao broji više od 7.000 boraca i najveća je grupa koja je napustila Ahrar al-Šam i pridružila se HTŠ-u. Štaviše, vođa bataljona Nusrat al-Islam u gradu Masran i lider pokreta Ahrar al-Šam u gradu Al-Dana takođe su najavili da će napustiti ovaj pokret i pridružiti se HTŠ-u. Bataljon Ahrar al-Rami na planini Al-Zavija, zajedno sa bataljonom Ahrar Urm u Arihi i družina Jusefa DŽabasa na planini Al-Zavija i brigadi Al-Iman su takođe napiustile Ahrar al-Šam, ali ove ove četiri grupe su ostale neutralne. A u Istočnom Damasku Sirijci tuku svim raspoloživim sredstvima, a pogledajte OVDE kako teroristi hvataju maglu.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Promotivni snimak Ahrar al-Šama - obuka i borbe
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA