Najnovije

KREĆE OFANZIVA NA HARKOV! Čeka se samo start za udarac ruske armije

Sada je zauzeto i mesto Očeretino, koje se nalazi na dominantnom uzvišenju severno od Avdejevke i trenutno se vode borbe za okolnu Novobahmutovku i Solovjevo. Ovo je važan iskorak, ali opet taktičke prirode, na kom možemo videti kako ofanziva uzima maha, izjavio je Zvinčuk.

Telegram je postao važno sredstvo informisanja jer na njemu nema cenzure, a skorašnji udari po ključnim objektima u Harkovu, ukazuju da se priprema ofanziva na drugi najveći grad u Ukrajini, izjavio je Mihail Zvinčuk, vojni bloger, pokretač projekta i telegram kanala "Ribar" sa milion i 200.000 pratilaca, kog su reporteri RT Balkan imali priliku da intervjuišu tokom njegove posete Beogradu. 

Sa najpoznatijim ruskim vojnim blogerom razgovarali smo o situaciji u zoni SVO, skorašnjem okršaju Irana i Izraela, projektu "Ribar", značaju OSINT-a (Open Source Intelligence) i samog Telegrama.

POGLEDAJTE: Udari ruske avijacije na Južno-donjeckom pravcu - moćni Su-25 u akciji (VIDEO)

O toku SVO, stanju na frontu i napredovanju ruskih snaga 

Osnivača "Ribara" najpre smo pitali za mišljenje o trenutnoj situaciji na frontu, ruskoj ofanzivi i tome šta se može očekivati u narednom periodu.

"Vidite, stalno govorim i potvrđujem u svim svojim izjavama, da smo tek sada počeli da preuzimamo taktičku inicijativu na različitim pravcima. Naš front se u pojedinim oblastima ne pomera – npr. deo od Kupjanska do Limana, tamo su u toku borbe za takozvane 'šumske kolibe', rekao je on i dodao:

"Da, uspeli smo da napravimo pomeranje na Bahmutskom pravcu, oslobodimo Hromovo, Ivanovskoje,  Bogdanovku i priđemo periferiji Časovog Jara. Ali napad tamo je prilično težak. Prošlo je godinu dana otkako smo oslobodili Bahmut (Artjomovsk) i tada smo mogli da krenemo na Časov Jar. Sada, nasuprot naših snaga stoji dobro utvrđeno uporište na brdu koje se ne može lako zauzeti, stoga ne treba očekivati da će grad pasti tek tako."

Slične ofanzivne operacije na taktičkom nivou sprovode se i na Avdejevskom pravcu navodi on, jer je proboj kod ovog industrijskog grada stvorio mogućnost za dalje napredovanje i napade na drugu i treću liniju odbrane zapadno od Avdejevke.

"Sada je zauzeto i mesto Očeretino, koje se nalazi na dominantnom uzvišenju severno od Avdejevke i trenutno se vode borbe za okolnu Novobahmutovku i Solovjevo. Ovo je važan iskorak, ali opet taktičke prirode, na kom možemo videti kako ofanziva uzima maha", smatra Zvinčuk.

Što se tiče pitanja o eventualnoj ofanzivi na Harkov, ruski bloger smatra da će "vreme pokazati da li će napad na ovaj grad početi u maju ili junu" i dodaje da je primetna promena u sistematskom pristup dejstva po ciljevima.

"Ruše se TV tornjevi u Harkovu i onesposobljavaju objekti energetske infrastrukture, da bi se prekinule sve komunikacije neprijatelja i izazvao odliv stanovništva iz grada, kako bi se civilna populacija Harkova zaštitila od borbenih dejstava", izjavio je on. 

Sve to, tvrdi Zvinčuk, ukazuje na sveobuhvatne pripreme za početak ofanzivnih operacija na ovom pravcu. On navodi i da Rusiji trenutno nije potreban novi talas mobilizacije, jer već postoji dovoljan broj ljudi, dobrovoljaca, koji se svakodnevno prijavljuju i upisuju u vojne registre.

"Možda će se održati neki događaji za širu mobilizaciju, ali u teoriji sada imamo dovoljno ljudi. Drugo je pitanje gde su oni? Oni su na drugoj i trećoj liniji, na poligonima za obuku, još nisu raspoređeni u zonu sukoba. Stoga nova 'ozloglašena' mobilizacija najverovatnije neće biti potrebna, dovoljno je pronaći ljude koji su već tu", izjavio je on.

Ukrajinska nestašica naoružanja, municije i ljudstva

Sa vojnim blogerom razgovarali smo i o narativu zastupljenom u Ukrajini i na Zapadu, vezanom za nestašicu naoružanja, vojne opreme, municije i ljudstva unutar ukrajinske vojske.

"Ukrajinski zvaničnici i ukrajinsko stanovništvo vole da plaču i pričaju o tome koliko su siromašni i nesrećni. Ceo Kolektivni zapad i čitav svet su dužni, da ih snabdevaju, štite i uopšte da se bore za njih. Prigovaranje i prosjačenje je njihova stalna taktika. Baš zbog toga ne treba obraćati pažnju na ovo", ocenjuje Zvinčuk ponašanje zvaničnog Kijeva.

Kada su zapadni mediji u pitanju, on smatra da oni deluju kao informativni resursi u korist proizvođača unutar odbrambene industrije, jer omogućavaju lobiranje za određene odluke – usmerene na povećanje obima posla ovih preduzeća, njihovog finansiranja i razvoj čitave odbrambene industrije.

"Oružane snage Ukrajine, takođe, imaju i dovoljno vojnog osoblja. NJihov mobilizacioni potencijal je i dalje 10-12 miliona ljudi, posebno ako se ima u vidu da njihovo stanovništvo nije staro, a donja granica za mobilizaciju se takođe ne smanjuje, bar ne drastično. To što su je sveli na 25 godina nije toliko bitno. Tamo će početi da regrutuju decu od 16 godina. Zato ima dovoljno ljudi", ocenjuje Zvinčuk.

Problem za Ukrajinu, tvrdi on, leži u tome što ne mogu sve odjednom da ih mobilišu i pošalju na front, jer bi to dovelo do pobune. Takođe, ukrajinska vojska nema dovoljno sredstava da ih opremi i naoruža, niti oficira koji bi ih kontrolisali.

"Stoga se svi oni postepeno, u fazama, šalju na front. Da Oružane snage Ukrajine nemaju ljude i naoružanje, sada ne bi bilo planova da se u julu ili avgustu završi regrutacija još pet brigada koje treba da odu na front. Osim toga, formira se ceo zasebni marinski korpus, koji takođe mora da se bori. Za sve ovo ima novca, ljudi i opreme", objašnjava on.

GORI CELA UKRAJINA: Žestoki udarci ruske armije, razvaljivanje cele infrastrukture

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA