Најновије

Љајић о Косову: Опција замрзнутог конфликта је против интереса Србије

Министар Расим Љајић каже за РТС да Србија мора да покаже дозу државног прагматизма у решавању питања Косова и Метохије. Стање замрзнутог конфликта, које нуде многе политичке странке, је против интереса Србије, сматра Љајић.

Расим Љајић (Фото: Медија центар Београд )

Пре министра Ивице Дачића, са предлогом о начину приступа косовском питању изашао је још један потпредседник Владе, Расим Љајић.
Гостујући у Дневнику РТС-а, Расим Љајић каже да је уверен да би предлог о разграничењу Ругова оберучке прихватио, да је предложен 1995. и 1996. године – да је Милошевић изашао са тим предлогом.
"Ви нудите решење када имате јаку преговарачку позицију, а Србија је тада имала комплетну власт на Косову", каже Љајић.
Уверен је да би маневарски простор Албанаца за одбијање такве понуде био мали. "Наравно, сада су шансе мање, али добро је што имамо што више оваквих идеја пред дијалог о решавању питања на Космету", рекао је Љајић.
Љајић каже да је стање замрзнутог конфликта који многи нуде у Србији против интереса Србије и да је захваљујући тим људима који су остали доле да живе Србија у позицији да легитимно преговара и брани своје државне и националне интересе.
"Све док Срби доле живе – та шанса постоји. Како време одмиче сигурно да ће њихов број бити мањи, јер живе у јако тешким условима а преговарачка позиција биће гора. Према томе, опција замрзнутог конфликта апсолутно не одговара Србији, истиче Љајић.
Каже да је и зато добро што је Вучић изашао са идејом да се убрза решавање питања Космета јер "можемо доћи у стање пузајуће независности за коју Србија ништа неће добити".   
Љајић предлаже нормализацију у три фазе, уз пријем Косова у све међународне организације, изузев Уједињених нација и без признавања од стране Србије, а заузврат бисмо тражили конкретну финансијску корист.
Каже да Србија мора да покаже дозу државног прагматизма – да ако чинимо концесије, за те концесије морамо нешто да добијемо.
Навео је да су то финансијска подршка за развој инфраструктуре, повезивање Косова са централном Србијом, изградња пута Ниш–Приштина–Драч као и други пројекти који су важни са становишта одржавања живота људи на КиМ, посебно Срба и неалбанаца.
"Зашто би чинили уступке на КиМ уколико тапкамо у месту када говоримо о европском путу. Треба да видимо какав ће бити садржај ЗСО на КиМ, манастири, културна баштина, имовина Србије на КиМ – све су то питања која морају да буду на другој страни стола када се преговара о концесијама које Србија чини", рекао је Љајић.
Рекао је да чека почетак дијалога а до тада ће имати комплетан план шта се подразумева под сваком тачком, уз конкретне економске показатеље.
"Ми данас пласирамо робу на Косово дупло више него што извозимо у САД, више него у Словачку, Чешку, Белгију, према томе, морамо да повећамо економску сарадњу. Тешко да можемо да остваримо политички утицај на Косову, а економски можемо јер је потпуно легитиман", закључио је Љајић.

"Неће бити поскупљења хлеба"

Министар Љајић је рекао да хлеб неће поскупети и да грађани не треба да брину због тога.
Објаснио је да Уредба о заштити цене хлеба од брашна тип 500 важи десет година и представља меру којом се у случају ценовних осцилација штите најугроженији.
"Ми продужавамо ту уредбу из превентивних разлога, иако смо могли сутра да је укинемо и не би дошло до повећања цене хлеба. Нема разлога да се грађани плаше", рекао је Љајић и подсетио да уредба предвиђа да цена хлеба од брашна тип 500 не може бити већа од 46 динара.
Влада Србије је на седници прошле недеље продужила уредбу којом се цена хлеба од брашна типа 500 ограничава на максимално 46 динара.

Влада одобрила средства за додатних 20.000 ваучера 

Љајић је рекао да је Влада Србије одобрила додатних 100 милиона динара за нових 20.000 ваучера за летовање у Србији.
"Морамо да доштампавамо ваучере, јер је интересовање много веће од очекиваног. Грађани могу и даље да се пријављују", рекао је Љајић.
Додао је да се нада да ће између 95.000 и 100.000 ваучера бити подељено до 15. октобра.
Говорећи о важности летова на линији Пекинг–Праг–Београд, Љајић је рекао да већ у првих пет месеци Србија има 187 одсто раст броја кинеских туриста.
"Ако од 120 милиона кинеских грађана који путују светом део њих доведемо у Србију – то ће бити добитак", рекао је Љајић и истакао да се повећање броја туриста из Кине очекује након увођења директне авио-линије између Београда и Пекинга.  Вучић је потписао документа која ни Тадић није хтео, Косово је тек почетак. Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Вучић некада говорио о Космету
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА