Najnovije

LJajić o Kosovu: Opcija zamrznutog konflikta je protiv interesa Srbije

Ministar Rasim LJajić kaže za RTS da Srbija mora da pokaže dozu državnog pragmatizma u rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Stanje zamrznutog konflikta, koje nude mnoge političke stranke, je protiv interesa Srbije, smatra LJajić.

Rasim LJajić (Foto: Medija centar Beograd )

Pre ministra Ivice Dačića, sa predlogom o načinu pristupa kosovskom pitanju izašao je još jedan potpredsednik Vlade, Rasim LJajić.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Rasim LJajić kaže da je uveren da bi predlog o razgraničenju Rugova oberučke prihvatio, da je predložen 1995. i 1996. godine – da je Milošević izašao sa tim predlogom.
"Vi nudite rešenje kada imate jaku pregovaračku poziciju, a Srbija je tada imala kompletnu vlast na Kosovu", kaže LJajić.
Uveren je da bi manevarski prostor Albanaca za odbijanje takve ponude bio mali. "Naravno, sada su šanse manje, ali dobro je što imamo što više ovakvih ideja pred dijalog o rešavanju pitanja na Kosmetu", rekao je LJajić.
LJajić kaže da je stanje zamrznutog konflikta koji mnogi nude u Srbiji protiv interesa Srbije i da je zahvaljujući tim ljudima koji su ostali dole da žive Srbija u poziciji da legitimno pregovara i brani svoje državne i nacionalne interese.
"Sve dok Srbi dole žive – ta šansa postoji. Kako vreme odmiče sigurno da će njihov broj biti manji, jer žive u jako teškim uslovima a pregovaračka pozicija biće gora. Prema tome, opcija zamrznutog konflikta apsolutno ne odgovara Srbiji, ističe LJajić.
Kaže da je i zato dobro što je Vučić izašao sa idejom da se ubrza rešavanje pitanja Kosmeta jer "možemo doći u stanje puzajuće nezavisnosti za koju Srbija ništa neće dobiti".   
LJajić predlaže normalizaciju u tri faze, uz prijem Kosova u sve međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija i bez priznavanja od strane Srbije, a zauzvrat bismo tražili konkretnu finansijsku korist.
Kaže da Srbija mora da pokaže dozu državnog pragmatizma – da ako činimo koncesije, za te koncesije moramo nešto da dobijemo.
Naveo je da su to finansijska podrška za razvoj infrastrukture, povezivanje Kosova sa centralnom Srbijom, izgradnja puta Niš–Priština–Drač kao i drugi projekti koji su važni sa stanovišta održavanja života ljudi na KiM, posebno Srba i nealbanaca.
"Zašto bi činili ustupke na KiM ukoliko tapkamo u mestu kada govorimo o evropskom putu. Treba da vidimo kakav će biti sadržaj ZSO na KiM, manastiri, kulturna baština, imovina Srbije na KiM – sve su to pitanja koja moraju da budu na drugoj strani stola kada se pregovara o koncesijama koje Srbija čini", rekao je LJajić.
Rekao je da čeka početak dijaloga a do tada će imati kompletan plan šta se podrazumeva pod svakom tačkom, uz konkretne ekonomske pokazatelje.
"Mi danas plasiramo robu na Kosovo duplo više nego što izvozimo u SAD, više nego u Slovačku, Češku, Belgiju, prema tome, moramo da povećamo ekonomsku saradnju. Teško da možemo da ostvarimo politički uticaj na Kosovu, a ekonomski možemo jer je potpuno legitiman", zaključio je LJajić.

"Neće biti poskupljenja hleba"

Ministar LJajić je rekao da hleb neće poskupeti i da građani ne treba da brinu zbog toga.
Objasnio je da Uredba o zaštiti cene hleba od brašna tip 500 važi deset godina i predstavlja meru kojom se u slučaju cenovnih oscilacija štite najugroženiji.
"Mi produžavamo tu uredbu iz preventivnih razloga, iako smo mogli sutra da je ukinemo i ne bi došlo do povećanja cene hleba. Nema razloga da se građani plaše", rekao je LJajić i podsetio da uredba predviđa da cena hleba od brašna tip 500 ne može biti veća od 46 dinara.
Vlada Srbije je na sednici prošle nedelje produžila uredbu kojom se cena hleba od brašna tipa 500 ograničava na maksimalno 46 dinara.

Vlada odobrila sredstva za dodatnih 20.000 vaučera 

LJajić je rekao da je Vlada Srbije odobrila dodatnih 100 miliona dinara za novih 20.000 vaučera za letovanje u Srbiji.
"Moramo da doštampavamo vaučere, jer je interesovanje mnogo veće od očekivanog. Građani mogu i dalje da se prijavljuju", rekao je LJajić.
Dodao je da se nada da će između 95.000 i 100.000 vaučera biti podeljeno do 15. oktobra.
Govoreći o važnosti letova na liniji Peking–Prag–Beograd, LJajić je rekao da već u prvih pet meseci Srbija ima 187 odsto rast broja kineskih turista.
"Ako od 120 miliona kineskih građana koji putuju svetom deo njih dovedemo u Srbiju – to će biti dobitak", rekao je LJajić i istakao da se povećanje broja turista iz Kine očekuje nakon uvođenja direktne avio-linije između Beograda i Pekinga.  Vučić je potpisao dokumenta koja ni Tadić nije hteo, Kosovo je tek početak. Više o tome čitajte OVDE. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Vučić nekada govorio o Kosmetu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA