Најновије

Ево шта је Пенс поручио лидерима Западног Балкана!

У осврту на посету потпредседника САД Мајк Пенса Подгорици, Глас Америке истиче поруку лидерима седам балканских држава да припадају генерацији нових лидера.

Мајк Пенс (Фото: Синхуа)

Пенс им је проучио и да треба да искористе моменат.
"Америка на првом месту не значи да Америка треба да буде сама, заједно смо јачи него што ћемо одвојени икада бити. Током посете Пољској прошлог месеца председник Трамп је изазвао све савезнике и партнере и у Европи и све који негују слободу да, према његовим речима, обнове посвећност како би се суочили са изазовима које делимо. Та посвећеност почиње од вас и акција које ви као лидери региона предузимате. Ово је вриеме великих прилика за сваку од ваших држава", цитирао је радио Пенса. 
Он је истакао да су све државе Западног Балкана недавно "одржале слободне и фер изборе са учешћем свих политичких странака и са резултатом који је био одраз воље народа" и навео да је то "историјско достигнуће" на коме су и он и Трамп честитали. 
"Припадате новој генерацији балканских лидера и овог историјског момента за напредак на Балкану, искористите га. Имате прилику да смирите жалости из прошлих времена и спојите људе различитог порекла и различитих веровања у потрази за општим добром", поручио је Пенс. 
Радио истиче да је посебно интересантан био наступ српске премијерке Ане , која је нагласила да је регионална сарадња један од приоритета Србије, као и да је Србија у посљедње три године направила велике помаке у смислу економске стабилности, фискалне консолидације, смањења јавног дуга и смањења незапослености. 
Медији су приметили да потпредседник Пенс није поменуо улогу Албаније у региону, а чудно је било и то што премијера Албаније Еди Раме није било на заједничкој фотографији на завршетку Самита. Наводи се да је неко објаснио да је разлог за то његов стајлинг, односно чињеница да је поново на један важан скуп дошао у патикама. 
Глас Америке је оценио да се, што се домаћина тиче, потврдило да Црна Гора има снажну подршку САД и приметио да се Пенс током дводневне посете Црној Гори није састао са председником Демократске партије социјалиста Милом Ђукановићем и челницима Демократског фронта, док је у разговору са лидерима грађанске опозиције позвао на повратак у парламент. Погледајте ОВДЕ паклени план ХДЗ-а за следеће председничке изборе у Хрватској. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је изгледао Пенсов долазак у Подгорицу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА