Најновије

САСТАНАК О КОНТРАМЕРАМА: Хрвати, црно вам се пише!

„Уколико не повуку одлуку о повећаним таксама на воће и поврће, Београд ће са осталим државама из региона применити своје контрамере”, каже Расим Љајић

Расим Љајић (Фото: mc.rs )

Хрвати награбусили! Осим својеврсних контрамера које је наша држава увела Хрватској као одговор на повећану таксу за воће и поврће које им шаљемо, данас им шест држава региона, укључујући и Србију, шаље званичан документ тим поводом, а исти прослеђује и Европској комисији. Ако ово не упали, Србија припрема значајне мере против Хрватске.
Како поручује министар трговине Расим Љајић, због повећаних такси за увозно воће и поврће, са 12 на 270 евра од стране Хрватске, почиње бурна реакција.
- На данашњем састанку у Сарајеву, коме ће присуствовати наши и званичници Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније и Косова, утврдићемо заједничке закључке, те их упутити пре свега хрватској влади од које очекујемо да преиспита мере које је донела, као и Европској комисији. Ако пак то не да резултате, онда ће све државе спровести контрамере према Хрватској - истиче Љајић.
И Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, оштро је прокоментарисао да је одлука Хрватске супротна принципима слободне трговине.
- Мере Хрватске су дискриминаторске, не само за државе региона него и за Турску и још неке земље - напоменуо је он.
Истовремено, Србија је већ почела са применом својеврсних контрамера, што је непосредно потврдио и наш министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је поручио да Србија спроводи своје мере у циљу заштите државе.
- Док не промене своју одлуку о увећаним наметима за српско воће и поврће, нема разговора. Ми своје мере спроводимо у циљу заштите наше државе - рекао је Недимовић.
Наиме, наша држава је од петка, поред воћа и поврћа, ригорозним контролама подвргла и све друге производе из Хрватске, а процедура лабораторијског испитивања траје 30 дана, те током тог период комшијска роба не може стићи на рафове продавница, због чега ће већи њен део и пропасти. То би пак Хрватску могло да кошта чак 10 милиона евра на годишњем нивоу.
- Ако наша држава задржава њихове производе 30 дана, то ће пореметити снабдевање у Србији и испразнити рафове са прехрамбеним производима из Хрватске. Уколико се те мере односе на све пољопривредно-прехрамбене производе, на вредност увоза од 120 милиона евра годишње то је директан губитак у извозу од 10 милиона евра Хрватској - оцењује Мирослав Здравковић, уредник портала „макроекономија”.
Како додаје, наша држава у својим рукама има још механизама, те би тако могла да забрани извоз шећерне репе и сунцокрета, чиме би се погодиле хрватске шећеране и уљаре.
- С друге стране, наш извоз воћа и поврћа и других производа је занемарљив и код нас штета може да буде знатно мања. Прецизно може да се измери код појединачних сезонских производа, али је то ред величина од тек неколико милиона евра - закључује Здравковић. Погледајте ОВДЕ какве оптужбе на рачун Русије је изнео Трампов саветник. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Хрватска блокирала границу са Србијом:

Бонус видео

Хрватска повећала увозне таксе на воће и поврће:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА