Најновије

На литургију у недељу од пет до девет сати?

Свети архијерејски синод СПЦ се обратио државном врху Републике Србије са предлогом и молбом да у погледу забране кретања услед пандемије вируса корона одобри прекид забране кретања на Васкрс, од пет до десет сати, како би православни хришћани који нису у изолацији и самоизолацији могли да узму учешћа на јутрењу и Литургији на свој највећи празник“, саопштила је Информативна служба СПЦ после данашње синодске седнице.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Према Данасовим незваничним сазнањима, верници и поједине групе српских интелектуалаца последњих недеља моле патријарха српског Иринеја да код државне администрације издејствује могућност да верници СПЦ присуствују васкршњим литургијама у складу са правилима заштите у борби против ковида 19.

Извори незванично наводе да се поглавар СПЦ на ову тему недавно консултовао и са руским патријархом Кирилом.

У црквеним изворима спекулише се да су се „грчке цркве“, као и Руска и Српска православна црква нашле у „ребусу“ након што је бугарски премијер Бојко Борисов крајем прошле недеље најавио да ће током Страсне седмице и Васкрса  православне цркве бити отворене у Бугарској, која је 13. марта прогласила ванредно стање и забранила окупљање више од две особе на јавном месту.

Борисов је, додуше, истовремено позвао грађане да „остану у кући и моле се“, али је објаснио да је „тешку одлуку, због које унапред зна да ће бити прозиван, донео због тврдњи бугарских владика да је пуно људи ослабљеног духа и очајно“.

Бошко Обрадовић, народни посланик у Скупштини Србије и председник Двери, после писма Синоду се обратио и Кризном штабу са предлогом да се верницима СПЦ у недељу омогући да присуствују васкршњим литургијама на отвореном.

„Молимо вас да не испадне да кућни љубимци у Србији имају већа права од људи и да се дозволи дискриминација верника. Није логично да људи слободно могу да иду у банке, супермаркете и поште, али не и у цркве“, нагласио је Обрадовић у писму Кризном штабу.

На јучерашњем обраћању чланова Кризног штаба у Палати Србија покрајински секретар за здравство Војводине Зоран Гојковић нагласио је да је „држава од почетка заузела јасан курс да у овој кризној ситуацији слуша једино струку која у овом тренутку инсистира на максималном смањењу контаката и социјалном дистанцирању“.

– Кризни штаб разуме део свештенства и вернике СПЦ који желе да на традиционалан начин обележе Ускрс, али држава је од почетка одлучила да слуша струку. Нисам теолог, али моје лично мишљење је да је једна од Божјих заповести: „Љуби ближњег свога, као себе самог“, а где је већа љубав од оне да му не наудите, рекао је Зоран Гојковић.

Пре синодског захтева властима, се огласила Бранкица Јанковић, повереник за заштиту равноправности, која је поводом предстојећих васкршњих празника оценила да је „очување јавног здравља и безбедности свих грађана секуларно питање“ и да су „државни органи одговорни за ефикасно предузимање активности да би се обезбедило поштовање прокламованих мера“.

Солидарност са митрополитом Амфилохијем

Синод СПЦ са јучерашње седнице „упутио је изразе братске љубави и солидарности митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, као и огорчења због поступака власти Црне Горе према њему“. Митрополита Амфилохија у недељу је привела на информативни разговор, па потом пустила подгоричка полиција.

Стари и аутистична деца моћи ће у шетњу у време полицијског часа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА