Најновије

Две године живота под кишом саудијских бомби: Како преживети у Сани, престоници Јемена (ФОТО/ВИДЕО)

Oд почетка агресије тзв. саудијске коалиције на Јемен која је започела 25. марта 2015. године велики део Јемена изложен је коалиционим ваздушним ударима, а највише је напада извршено на север државе где су упоришта покрета Хути.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

У досадашњем току агресије погинуло је 13.000 људи од чега већина цивила, жена и деце. Престоница Јемена, град Сана, са својом популацијом која долази из свих делова Јемена изложена је тешким условима живота. Ни, Сана, град историје, традиције, јединства, храбрости и љубазности није поштеђена ваздушних удара и разарања. За више од две године агресије, Сана је била изложена драматичним нападима са великим бројем жртава. Инфраструктура града је у потпуности уништена од стране саудијске авијације која на овај начин жели да присили Јемен на предају. Висок степен разарања видиљив је за свакогко прошета градом. Саудијски авиони бомбардовали су војне и полицијске зграде, школе, цивилна насеља, фабрике, путеве, ТВ и радио станице и друге циљеве. Велики проценат уништених објеката је део цивилне инфраструктуре и није било основа ни оправдања за напад на њих. Редовног снабдевања струјом нема од почетка саудијске агресије. Цео град је прекривен слојем прашине, а прашима улази и у уће и станове јер  су прозори поломљени због силине експлозија. Стакло је дефицитарна роба у Сани. Тешко је описати расположење у Сани. Град је напустила трећина становништва, али две трећине и даље покушава да преживи упркос ваздушним ударима. Они одбијају да напусте град и своје домове. Од људи који су напустили град, све више се њих враћа због лошег стања и у другим деловима земље. 

Сада је број ваздушних напада на Сану смањен у односу на прове године рата, али грађани који живе поред фабрика, војних и полицијских зграда и важних саобраћајница су и даље свакодневно принуђени да слушају детонације саудијских бомби. Власт у Сани врше Врховни политички конгрес Јемена који је састаљен од различитих фракција које се боре против саудијске колиције. Осим Саудијског бомбардовања у граду нема других безбедностних ризика и ситуација је доста мирана за разлику од делова земље које су окупирали Саудијци и где су оружани обрачуни на улицама свакодневна појава.

Становништво Сане је захвално безбедносним снагама које стално патролирају и одржавају град мирним и хапсе починиоце кривичних дела или оне који покушавају да дестабилизују ситуацију. ‎
Међутим, грађани су у страху да се приближава борба за град. Посебно су забринути због напада Саудијаца у дистрикту Нехим у Мареб провинцији, која се налази северно од Сане. То је правац из ког Саудијци желе да се пробију ка Сани и цивили мисле да се град спрема за оно најгоре.  Становништво у Јемену платило је високу цену саудијске агресије.  Према проценама УН у земљи од 25 милиона становника, потребна је хуманитарна помоћ за њих 21 милион. 18 милиона људи пати због несташица хране, 600.000 деце је неухрањено а скоро 2000 људи је умрло од епидемије колере. Ситуација у Сани се убрзано погоршава. Град је већ две године под саудијском ваздушном агресијом и блокадом. Сана је примила и велики број избеглица из провинција Сада, Хаџа, Таиз и Мареб чије су делове окупирали Саудијци. Градске власти се труде да збрину све избеглице али средстава нема довољно.

Саудијска блокада изазвала је несташицу хране и лекова. Храна која се појави на пијацама и у продавницама је прескупа за већину становника. Влада потпуна несташица лекова за хроничне и смртоносне болести.  Радници у јавном сектору нису примили плате већ скоро годину дана, док су запосленима на другим местима плате смањене 50 посто. Људи да би преживели покушавају да продају ствари по улицама, некад и најпоотребније породичне ствари само да би набавили храну. Улицама иду групе просјака, молећи за новац и храну, то су старци, жене и деца, некада чак и одрасли људи који немају приходе. Највише међу њима је избеглица.

У граду има још по неки бутик, продавница и ресторан, иако је већина затворено. Школе и факултети и даље раде, професори и студенти са тешком муком одржавају редовну наставу. Улице су затрпане ђубретом јер не раде комуналне службе, а око тог ђубрета играју се деца. Упркос разликама које постоје међу различитим политичким и верским групама у граду, у Сани влада велика слога а људи се и даље састају у џамијама и на трговима да се моле или расправљају политичку и ратну ситуацију. Упркос катастрофи која се дешва у Јемену становништво Сане још увек покушава да живи нормално и нада се да ће ускоро моћи да настави са својим животом. Како су војска Јемена и Хути разбили колону Саудијаца у провинцији Нарџан погледајте ОВДЕ. Извор: Правда/Адел Хашем

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сана пре агресије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА