Најновије

СПАРТАН 3000: Они имају само један циљ - убити Кима!

Северна Кореја поново прети. Обећала је да ће потопити суседни Јапан и на "пепео и мрак" свести Сједињене Државе након што је Савет безбедности УН објавило да Пјонгјангу уводи нове санкције, а онда је поновно испалила балистичку ракету која је прелетела преко Јапана и изазвала низ нових реакција.

Јужнокорејска армија (Фото: Јутјуб)

Комитет за спољне послове у Пјонгјангу коментарисао је да САД "подмићује чланове Савета безбедности" како би извршавале наредбе Вашингтона.
Савет безбедности УН је, због Кимових сталних нуклеарних проба, овог пута одлучило да заустави извоз севернокорејског текстила, а режиму ограничи увоз нафте. Али, још нешто би требало много више да забрине Кима, пише "Јутарњи лист".
Поприлично необично, али Јужна је Кореја ових дана јавно говорила о плану атентата на севернокорејског вођу Кима. У средишту тих планова је јединица Спартан 3000, јавио је "Њујорк Тајмс". Јужна Кореја открила је и да ту јединицу планира да оформи до краја године, а чинило би је између 2.000 и 4.000 војника.

Најбољи штит

У исто време се ради на прилагођавању хеликоптера и транспортних летелица за пенетрацију севернокорејског ваздушног простора током ноћи, открио је за тај амерички лист Сонг Јунг-мо, јужнокорејски министар обране. Другим речима, Ким не би требало мирно да спава ако настави са нуклеарним пробама.
- Најбољи штит који можемо имати, осим поседовања нуклеарног оружја, јесте страх Ким Џонг Уна - објаснио је пензионисани генерал јужнокорејске војске Шин Вон-си.
Сеул очито игра на психолошку карту - елемент изненађења није важан, важно је учинити Кима нервозним. Некима се то чини несмотрено јер млади владар северног дела Корејског полуострва редовно тестира нуклеарно оружје а ракете му иде све боље. Али, претња из Пјонгјанга, кажу други, није умишљена. Управо је баланс страха, мишљење је те струје, нужан како би се избегао рат.
Из незваничних извора није потврђено колико је далеко у војним амбицијама заиста дошао режим у Пјонгјангу. Али војни стратези с Југа сигурни су да барата са 5.200 ракета које је способан испалити на Сеул у првих десет минута рата.

Три плана

"Њујорк Тајмс" објавио је детаље о три војна програма која је увела Јужна Кореја, директно усмерена против севернокорејске опасности. Кил Чеин (смртоносни ланац) програм је усмерен на детектовање претње ракетирања из Северне Кореје и предузимање превентивног удара. Други је Корејски ваздушни и ракетни обрамбени програм, а трећи је Корејски програм за одмазду у који спада јединица Спартан 3.000.
Председника земље Мун Џае Ина Јужнокорејци су изабрали због умерених ставова о решавању проблема с непријатељски настројеним суседом. Већина Јужнокорејаца противи се изазивању нестабилног суседа, али влада је у незгодној ситуацији. Како не изазвати Кима, а заштитити се? Иако Мун Џае Ин нуди Киму преговоре, он је још у време кампање најавио повећање издавања за одбрану. Војни буџет Јужне Кореје требало би да порасте са 2,4 посто БДП-а на 2,9 посто. Ове би године требало бити 35,4 милијарде долара, а идуће би издвајања за војску расла до 38,1 милијарду долара, од чега би готово 12 милијарди било за оружје за обрану од Северне Кореје.
Уз дипломатско решење, јасно је, ради се и на "плану Б". На пример, планови о америчком антиракетном штиту ТХААД иду даље. Сеул је с Вашингтоном договорио и укидање ограничења везаних за војно наоружање. До краја ове године над Корејским ће полуострвом патролирати амерички надзорни дронови "РQ-4 Глобал ховк". Све то нужно је за осигурање превентивног напада на Кима. А ако би пропао план о превентивном нападу, у акцију ће ступити ракете иПАЦ-2, дизајниране да пресретну непријатељске пројектиле и оборе их. Инсталирају се и радари за рано уочавање, а Јужна Кореја развија и властите ракете. Јужна Кореја купила је и 260 ракета Таурус од немачко-шведске фирме, наводи амерички лист. Тај део нове јужнокорејске обране део је програма о одмазди. У склопу тог плана Сеул би поделио Пјонгјанг у неколико сектора и избрисао део у којем би био лоциран Ким Џонг Ун.
Како наводи "Њујорк тајмс", мере Јужне Кореје већ су деловале на Пјонгјанг. Јужнокорејски обавјештајци тврде да је Ким почео да користи аутомобиле својих сарадника као мамце док се креће земљом. Неки стручњаци на Југу зато истичу да би се Сеул требало поуздати само у нуклеарну силу. Планови о застрашивању Кима можда су упалили, али удар на њега сигурно би изазвао противреакцију. Жртва би био Сеул, мегаград са 25 милиона становника. Зато многи подржавају теорију о застрашивању, надајући се да ће се Ким опаметити и одустати од планова о нуклеарном оружју.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Русија запретила Вашингтону а тиче се Северне Кореје?
Извор: Јутарњи лист/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о јужнокорејској армији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА