Најновије

КАТАЛОНИЈА НА ИВИЦИ РАТА: Бачена експлозивна направа на станицу шпанске полиције!

Бачена запаљива направа на станицу шпанске полиције у Игуалади, 50 километара од Барселоне. Шпанска Влада: Референдума неће бити. Каталонци: Хоће.

Тензије у Каталонији (Фото: Јутјуб)

Портпарол шпанске владе Инихо Мендез де Виго рекао је данас после седниве владе да инсистира на томе да неће бити референдума 1. октобра, поновивши позицију Мадрида да је референдум нелегалан.
Упркос томе, више од 2.300 гласачких места спремно је за референдум о независности у Каталонији, који ће се одржати у недељу, саопшитла је раније данас регионална влада Каталоније. 
Портпарол Владе Жорди Турул рекао је новинарима да ће 2.315 гласачких места бити у Каталонији, а да ће упркос притисцима централне владе Шпаније у Мадриду, око 7.200 људи бити укључено у одржавање референдума заказаног за 1. октобар. 
Непозната особа бацила је раније данас запаљиву направу на станицу шпанске полиције у Игуалади, на 50 километара од Барселоне, након што је полиција у том месту запленила гласачке листиће и кутије и најавила да ће у недељу спречити одржавање референдума о независности у Каталонији. 
Хина преноси да је полиција објавила да је направа бачена ноћас на зграду у Игуалади и да нема материјалне штете нити повређених. 
Шпанска полиција саопштила је јуче да је запленила више од шест милиона гласачких листића и коверти као и 100 гласачких кутија у Игуалади у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Каталоније, пренео је АФП. 
Наведено је да су гласачки листићи најновији у низу многих предмета које је полиција запленила у акцији спречавања одржавања референдума о независности североисточног шпанског региона Каталоније који је заказан за 1. октобар. 
"Шпанска Цивилна гарда (полицијске снаге) запленила је 2,5 милиона листића, четири милиона коверти и 100 гласачких кутија у складишту у Игуалади", рекао је извор који је говорио под условом анонимности. 
АФП је навео да су ово први гласачки листићи које је полиција запленила од како је пооштрена акција против одржавања референдума. Неименовани извор рекао је и да је фирма која је обезбедила гласачке кутије саопштила да су оне наводно биле намењене "изборима у фудбалском клубу Барселона" не откривајући детаље. 
Портпарол клуба је потврдио да је та фирма заиста снабдела ФК Барселону гласачким кутијама за изборе за председника тог клуба у прошлости, али није могао да коментарише нешто више. 
Према резултатима анкета, огромна већина грађана Каталоније је, упркос дубокој подељености око независности, жељна да изађе на референдум и коначно реши то питање. 
Уставни суд Шпаније је, са друге стране, тај референдум прогласио незаконитим, због чега Мадрид покушава да га заустави по сваку цену, користећи се правним средствима којима располаже. То је, како агенција наводи, изазвало даље протесте у Барселони и другим градовима Каталоније па чак и у Мадриду, а интернет-странице које су промовисале референдум су угашене. 
На хиљаде полицајаца је распоређено како би помогло у стражарењу и зауставили људе да приступе гласачким местима у недељу. Међутим, сепаратистички лидери Каталоније су саопштили да ће референдум бити одржан без обзира на све. "Можемо поново штампати гласачке листиће колико год пута треба, имамо бирачки списак, гласачке кутије, а имаћемо и гласачка места", рекао је раније данас за АФП каталонски министар спољних послова Раул Ромева. Погледајте ОВДЕ страшне последице пуча по Украјину. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тензије у Каталонији:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА