Најновије

Чешки милијардер има тајни план за Хрвате

Хрватска Влада крајем 2015. и почетком 2016. године имала је на столу озбиљну понуду за Ину.

ИНА (Фото: Јутјуб)

Потенцијални стратешки партнер био је спреман да преузме удео МОЛ-а у хрватској компанији, а постепено и удео који у компанији имају хрватски пензиони фондови.
Радило се о чешком инвестиционом концерну ККЦГ у власништву милијардера Карела Комарека, једног од најбогатијих Чеха. Представници Комарека, који су први контакт са Владом остварили преко једне велике међународне адвокатске куће су у више наврата посећивали Хрватску и сретали се са званичницима две хрватске владе. 
Јутарњи лист имао је увид у документа које су чешки инвеститори презентовали хрватској Влади. 
Укратко, пише лист, ККЦГ је хрватској Влади понудио врло контроверзан модел сопственог уласка у Ину, где би значајан део вредности трансакције откупа Ининих акција од МОЛ-а де факто био финансиран новцем саме Ине. 
Први корак требало је да буде Инино дугорочно задужење до нивоа од око три пута њене оперативне добити (ЕБИТДА), ​​што би значило за додатних шест милијарди куна. Тај новац Ина би потом искористила за преузимање ККЦГ-ове компаније нафтне компаније МНД. 
Иако се у документима које поседује Јутарњи не наводи цена откупа, неки тврде како је ККЦГ своју компанију вредновао на око милијарду евра. 
Тих милијарду евра - уз додатну сопствену доплату - чешка компанија потом би искористила за откуп Ининих деоница од МОЛ-а, али и - ако би за то било интереса - додатних 6 одсто које имају хрватски пензиони фондови и мали акционари. На крају, након склапања обе трансакције, остатак готовине у Ини након преузимања МНД-а био би исплаћен акционарима кроз посебну дивиденду. 
Уз ту финансијску конструкцију Чеси су имали и врло конкретан списак захтева за хрватску Владу. Да би компанија била спремна да уђе у Ину, Влада се ККЦГ-у морала обавезати на препуштање оперативне контроле над компанијом, уз задржавање права вета над неким "стратешким питањима", на затварање сисачке рафинерије, условљавање нове одлуке о инвестицији у ријечку рафинерију о исходу студије исплативости, дугорочне гаранције о кретању цене природног гаса и - што је можда и најважније - закључење свих правних спорова с МОЛ-ом. 
Та чињеница, уз информацију да је цео аранжман финансијски требало да прати мађарска банка, у хрватској Влади је пробудио сумњу да се ради о манипулацији Мађара у јеку неизвесне правне борбе која се водила између МОЛ-а и Хрватске. 
Пристајање на такву трансакцију у Влади су оценили као ризик, поготово зато што би се цео посао водио без могућности да Влада на њега утиче. 
Ипак, чак и да се сумње о мутним позадинским играма Чеха и Мађара ставе на страну, оваква трансакција тешко да је могла бити прихватљива Влади, јер би довела до трајног замрзавања актуелних односа у Ини, али само са другим партнером. Влада би њиме постала сувласник нове, средње велике чешке компаније, али трајно одрекла било каквог оперативног утицаја на пословање Ине, па тако и могућности да штити вредност свог улагања. Преузимањем значајног новог дуга Инин инвестициони потенцијал био би угрожен, што би се посебно критичним могло показати у контексту надолазећег улагања у другу фазу модернизације ријечке рафинерије. 
Управо због тих разлога, а вероватно и под утицајем нестабилног политичког стања које је у држави владало, ККЦГ-ова понуда никад није додатно разматрана, пише лист. Извор: Јутарњи Лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА