Најновије

НОВИ ДЕТАЉИ ИЗ ПУТИНОВЕ БИОГРАФИЈЕ: Некад није имао ни топлу воду, а ево зашто је почео да се бави борилачким вештинама (ВИДЕО)

Како то пише Стивен Ли Мајерс у новој Путиновој биографији “Нови цар”, Путинов отац добио је право на једну собу – 16 квадрата – у оронулом комуналном стану на петом спрату некада елегантне стамбене зграде из 19. века, у Улици Басков на броју 12, недалеко од лењинградске главне авеније, Невског проспекта и канала Грибоједова.

Путин (Фото: РИА)

Путинови су се доселили 1944. године, а након рата тај су скучени простор морали да деле  са још две породице. Ту ће провести две деценије. Стан није имао топлу воду ни каду. Ходник без прозора служио је као комунална кухиња, са једним пламеником на гас насупрот судопери. 
"Одувек је био мршав дечак. Једно од његових најранијих сећања о покушајима одважног бега из затвореног детињства догодило се 1. маја 1959., можда, или 1960. Сасвим се престрашио гужве на ‘великом углу’ у Улици Мајаковског. Неколико година после он и његови пријатељи путничким возом су кренули  у непознати део града у потрази за авантуром. Било је хладно и нису имали шта да једу, а иако су запалили ватру како би се загрејали, вратили су се обесхрабрени, након чега га је старији Путин за казну истукао ременом”, пише Мајерс у књизи.
Отац га је притиснуо да почне да се бави боксом, иако је мршави дечак брзо одустао кад му је, како је рекао, ударац сломио нос. Уместо тога окренуо се борилачким вештинама, очигледно како пише Мајерс, супротно жељама родитеља, почевши да вежба самбо, совјетски стил који је комбиновао џудо и рвање и који је био прикладнији његовом ниском стасу и "ратоборној природи".
Један од његових тренера имао је пресудни утицај у његовом животу. Анатолиј Рахлин радио је у клубу Труд, недалеко од Улице Басков, а 1965. Путин, који је тад био у петом разреду, одлучио да се ту учлани. Рахлин је морао да увери Владимирове родитеље да не уче децу ништа лоше. Дисциплина и строгост самба, а после и џуда, заинтригирала је дечака као ништа до тада.
Борилачке вештине су му донеле  нови круг пријатеља, посебно двојицу браће, Аркадија и Бориса Ротенберга, који ће остати уз њега остатак живота.
Шира јавност је први пут видела Путина 1999, кад је Борис Јељцин предао власт младом и енергичном премијеру Путину. Њих двојица нису могли бити више различити. Док је Јељцин био висок и гласан бивши члан Политбироа, Путин је био онижи, тихи пуковник КГБ-а. Иако је Путин радио у иностранству, било је то у Дрездену, релативној забити Источне Немачке.
Међутим, Путин се већ годинама успешно пењао политичком лествицом. Шетао се Путин годинама по разним функцијама у Москви. Од шефа тајне службе, помоћника, саветника, особе од поверења, док га Јељцин није једног дана позвао на састанак изван Москве.
“Радићу тамо где ме поставите”, рекао је Путин. Јељциново следеће питање свеједно га је изненадило: "А на највишем положају?". Тек тада је Путин уистину схватио пуну намеру његовог плана.
Јељцин није експлицитно именовао Путина својим наследником, али споменуо је изборе који су били заказани 2000. изразивши жељу да гласачи такође пронађу поверење за тог релативно неискушаног вођу. “Мислим да има довољно времена да покаже своју вредност”, рекао је.
И тако се Путин нашао на врху Русије.
Како се хапсе терористи у Москви погледајте ОВДЕ.
Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА