Најновије

ТРАМП ИЗАЗВАО САБЛАЗАН: Удовица убијеног америчког војника расплакала се од шока кад је чула шта је рекао

Амерички председник Доналд Трамп увучен је у још једну контроверзу, а овог пута је реч о адекватном начину на који председници изражавају саосећање после смрти америчких војника.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Мајка једног од војника, који су недавно погинули у Нигеру, саопштила је у среду да је Трамп, у телефонском разговору у којем је изразио саучешће поводом погибије водника Ла Дејвида Џонсона, исказао непоштовање према члановима његове породице, док су ишли на аеродром да дочекају ковчег са посмртним остацима.
Председник је, како је претходно пренела чланица Конгреса Фредерика Вилсон, рекао трудној Џонсоновој удовици да је њен супруг “знао шта га чека” када је постао војник.
Вилсон, демократа са Флориде која заступа округ у којем живи Џонсонова породица, саопштила је да је била у аутомобилу са његовом удовицом, на путу за аеродром у Мајамију, када ју је Трамп звао. Иако је мајка погинулог војника, која је такође била у аутомобилу, за агенцију Асошијетед прес, потврдила те наводе, Трамп је рекао да нису тачни.
Председник је прво на Твитеру оптужио демократску чланицу Конгреса да је све измислила и да он за то има доказе, а затим је у Белој кући поручио да “није рекао оно што је Вилсон пренела и да она то зна”.
Међутим, Вилсон је остала при својој изјави. У изјави за АП, навела је и да Трамп чак није могао ни да се сети имена погинулог војника.
Попут својих претходника, Трамп је лично контактирао неке породице америчких војних жртава, али не све. Оно што је међутим другачије у његовом случају, јесте да је једини председнк који је ушао у политички спор око тога ко је боље одао пошту погинулима у рату и изразио саучешће породицама.
Себе је ставио на врх тог списка тврдњом да је звао сваку породицу, док бивши председници, како је навео, то нису урадили. Међутим, Асошијетед прес је пронашао чланове породица четири војника, који су погинули у иностранству за време Трамповог мандата, а који кажу да их председник никада није звао. Рођаци још двојице потврдили су да нису добили писма.
Много је доказа, наводи АП, да су бивши председници Барак Обама и Џорџ Буш – за чијег је маната било далеко више жртава – писали, звали или се сусретали са ожалошћеним војним породицама.
Протокол Беле куће не захтева од председника да разговарају или се сусрећу са породицама Американаца погинулих у сукобима, што је немогућ задатак, посебно у накрвавијим фазама рата. Међутим, они то често раде.
Прочитајте ОВДЕ какво то упозорење има в.д. министра САД за унутрашњу безбедност Елејн Дјук?
Извор: Глас Америке/Гвардијан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А ево како је Трамп одбио да пружи руку Меркеловој.

Бонус видео

Топ 10 најскупљих ствари које Трамп поседује.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА