Најновије

Северна Кореја могла би да збрише 90 одсто Американаца, али не онако како мислите

Напад Северне Кореје могао би да убије 90 одсто популације у САД, тврди експерт Питер Прај. Такву катастрофу могао би да изазове електромагнетни пулс или ЕМП, који би настао у случају да Северна Кореја детонира нуклеарну бомбу високо изнад Земље.

Ким Џонг ун (Фото: Јутјуб)

Електромагнетни пулс (ЕМП) је експлозија електромагнетног зрачења, која може бити природна или изазвана људским фактором. ЕМП могла би да изазове нуклеарна експлозија која генерише радио таласе високог интензитета који могу да униште сву електронику. Једна таква експлозија на надморској висини од 249 километара може да утиче на већи део континенталног дела САД. Северна Кореја тврди да је произвела бојеву главу која би могла да има такав ефекат.
Иако су многи скептични према могућности да се догоди ЕМП, Питер Прај, стручњак који је радио за ЦИА, ову теорију изнео је у свом сведочењу пред Конгресом. У интервју за "Форбс" магазин појаснио је како би ЕМП могао да убије 90 одсто становништва САД.
Према његовим речима, популацију од 320 милиона људи САД може да се одржава искључиво захваљујући модерној технологији, а ЕМП би уништио кључну инфраструктуру. Оно што следи била би права апокалипса.
Авиони, којих у сваком тренутку изнад САД има 5.000 са чак пола милиона путника, пали би оног тренутка када би се њихови електроснки системи искључили. већина путника не би преживела. Системи који регулишу гас у случају ЕМП-а изазвали би велике експлозије, посебно у градовима. Још страшније су последице биле би хаварије на нуклераним електранама које би могле да изазову ширење оапсног нивоа радијације преко целог континента. Храна у маркетима нестала би савега неколико дана, а најгоре је што би ЕМП могао да угаси кључну инфраструктуру на читавих годину дана.
У катаклизмичном сценарију на који Прај упозорава, преме његовим прорачунима страдало би 90 одсто нације и то од глади и болести.
Пјонгјанг недавно је саопштио да је произвео оружје које може да изазове ЕМП, али амерички стручњаци сумњају да би режим Ким Џонг Уна заиста могао да изазове такав напад. Они који оспоравају могућност да се догоди ЕМП кажу да би Северна Кореја морала да детонира јако велику бомбу у јако специфичном положају, да би изазвала катаклизму на коју Прај упозорава.
Терористи ИД без борбе поклањају нафтна поља проамеричким снагама у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војна парада Северне Кореје 2017.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА