Најновије

УВОД У ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Шпански Сенат одобрио директну контролу над Каталонијом!

Каталонски парламент прогласио је данас тајним гласањем независност каталонске републике, после чега је шпански сенат одобрио директну контролу над покрајином.

Каталонија (Фото: Ria)

Гласање је спроведено у 135-чланом парламенту, наводи Ројтерс. 
Посланици Социјалистичке партије, Народне партије и Грађанске партије, који се противе независности, из протеста су напустили скупштинску салу уочи почетка гласања.
АП преноси да предлог о којем је парламент гласао позива на отпочињање процеса независности који укључује израду нацрта нових каталонских највиших закона и отварање преговора "о једнакости" са шпанским властима како би се успоставила сарадња.

Мадрид покреће члан 155 Устава

Сенат Шпаније одобрио је ванредне мере у Каталонији у складу с чланом 155. устава. Њима би шпанска влада требало да преузме управљање над каталонском полицијом, финансијама, јавним медијима и телекомуникацијама на шест месеци, до одржавања превремених избора. То укључује уклањање актуелне каталонске владе.

Позив на миран отпор Мадриду

Главна сепаратистичка група у Каталонији, грађански покрет Каталонска народна Скупштина (АНЦ), позвао је данас државне службенике у Каталонији да не слушају наређења шпанске владе, након што је Мадрид озваничио директну контролу над тим шпанским регионом. Како се наводи, АНЦ је позвао службенике да пруже "миран отпор", преноси Ројтерс.
Грађани који су се окупили испред зграде парламента овацијама су поздравили ту одлуку, певајући регионалну химну и узвикујући "независност" на каталонском.
Агенције преносе да хиљаде присталица независности у Барселони кличу и плешу након проглашења резултата гласања у каталонском парламенту, након што су процес гласања и пребројавање гласова пратили уживо на великим екранима.
Председник Каталоније Карлес Пуђдемон и потпредседник Ориол Хункерас загрлили су се честитавши један другом након гласања, у којем су учествовали, преноси АП.
Каталонски парламент донео је одлуку управо у тренутку када се Сенат у Мадриду спрема да гласа о мерама које је шпанска влада предложила у циљу увођења директне контроле над тим полуатономским регионом како би га зауставила у тежњама ка независности.
После проглашења независности парламента Каталоније, шпански премијер Маријано Рахој позвао је на смиреност, а шпанска влада сазвала је хитну седницу за вечерас.

Пуђдемон позива на мирну изградњу републике

Каталонски лидер Карлес Пуђдемон позвао данас присталице независности Каталоније да остану мирни уочи најављених мера за преузимање контроле над том покрајином из Мадрида, а пошто је каталонски парламент прогласио независност каталонске републике. 
"У наредним данима морамо се држати наших вредности пацифизма и достојанства. У нашим је и у вашим рукама да изградимо републику", рекао је Пуђдемон обраћајући се стотинама присталица испред зграде каталонског парламент, пренео је АП. 
Према његовим речима, парламент је данас предузео корак који је дуго прижељкивао и за који се дуго борио и достигао врхунац мандата добијеног на забрањеном референдуму о незвисности Каталоније, који је одржан 1. октобра. 
Окупљени су затим запевали каталонску химну "Елс Сегадорс'''' и узвикивали "Слобода".
Шпанска влада састаје се вечерас како би успоставила директну контролу над Каталонијом, након што је та покрајина прогласила независност, а шпански премијер Маријано Рахој поручио је да Шпанија неће толерисати да неколико људи покушава да уништи Устав те земље. 
"Шпанија је озбиљна земља и велика нација и нећемо толерисати да неколико људи покуша да ликвидира наш устав", рекао је Рахој новинарима након што је шпански Сенат омогућио да Мадрид преузме контролу над Каталонијом, пренео је Ројтерс. 

НАТО уз Шпанију

Амерички Стејт департмент саопштио је данас да и даље подржава шпанску владу у њеним покушајима "да очува Шпанију јаком и уједињеном". "Каталонија је интегрални део Шпаније и САД подржава уставне мере шпанске владе како би се Шпанија очувала јаком и уједињеном", изјавила је портпаролка Стејт дипартмента Хедер Науерт, преноси Ројтерс.
Западне агенције оцењују да ће шпански Уставни суд сада вероватно прогласити незаконитим исход гласања каталонског парламента и да ће проглашење независности Каталоније тешко добити званично признање Мадрида и међународне заједнице.

ЕК без коментара

Европска комисија је, у међувремену, одбила да коментарише проглашење независности од Шпаније које је изгласао каталонски парламент.
"Немамо шта да додамо на оно што смо већ рекли", изјавила је портпаролка ЕК Мина Андреева, преноси Ројтерс.
Она је, на конференцији за новинаре поновила став председника ЕК Жан Клод Јункера, који је казао да је независност Каталоније унутрашње питање Шпаније.

Туск: Е ће сарађивати само са Владом у Мадриду

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је данас да то што је каталонски парламент прогласио независност катаонске републике ништа није променило и поручио да ће Европска унија сарађивати само са централном владом у Мадриду. 
"За ЕУ ништа се не мења. Шпанија остаје наш једини саговорник", навео је Туск на свом налогу на Твитеру. 
Туск је позвао Шпанију да подржи "снагу аргумента, не аргумент снаге", пренео је Ројтерс. 
Прочитајте ОВДЕ како је текла седница парламента Каталоније.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Криза у Каталонији утицаће на читаву Европу и свет, кажу аналитичари.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА