Најновије

Вучић: Надам се решењу о разграничењу са БиХ до краја године; Додик: Ситуација Срба све гора!

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске обраћају се јавности у Председништву Србије. Разговарали су о више важних тема, међу којима је разграничење Србије и БиХ, декларација о очувању српског националног идентитета, инфраструктурним пројектима.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је, на конференцији са Милорадом Додиком у Председништву Србије, рекао да је правни тим из Србије почео да ради на предлогу о установљењу и потпуном разграничењу између Србије и БиХ.
"Надамо се да ћемо имати те предлоге у најкраћем могућем периоду, да до краја године утврдимо границу између две земље", рекао је Вучић наводећи да ће Србија покушати да да предлоге а да не науди интересима српског и других народа у БиХ.
Такође, председник је додао да је са Додиком зазговарао о декларацији за очување српског идентитета.
"Декларација треба да буде важан камен у нашем будућем деловању и ми смо саставили тим наших људи који треба на томе да раде. Ту су проф. др Љиљана Марковић – декан Филолошког факултета, Сима Аврамовић – декан Правног факултета, Мирко Васиљевић – редовни професор, Драган Станић – председник Матице Српске и имаћемо још неке лингвисте који ће заједно са нама да раде на том тексту", истакао је председник Србије.
Декларација ће, према ранијим најавама, обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавања српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику. 
Додик је рекао да је задовољан чињеницом да се наставља рад на декларацији.
Председник Републике Српске рекао је да је Вучића упознао са све гором ситуацијом Срба у Босни и Херцеговини.
"Хрвати су исценирали причу са пописом да тамо живи мање Хрвата него што их има. Зато се РС побунила против објављивања тих података о попису, па сада имамо проблем да се испуни упитник на путу ка ЕУ", указао је Додик.
Навео је да се БиХ показује као тешко одржива земља јер актери у БиХ, каже, нису направили базични договор већ су то креирали странци.
"Разговор у  БиХ је немогућ јер монопол над договором држе странци јер амбасадорка САД покушава да креира сваки разговор. Код ње оду људи, па се она сагласи или не сагласи са нечим", истакао је Додик.
Прочитајте ОВДЕ зашто Милорад Додик каже да су интервенције међународне заједнице довеле до најгорег правосуђа у региону.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са Милорадом Додиком.

Бонус видео

ТВ емисија "Лазански директно" - Гост: Председник Републике Српске Милорад Додик
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА