Најновије

ГАЛОПИРАЈУЋИ РАСТ: Ево на ком је месту Србија на листи најбројније емиграције и где се најрадије селе?

Емиграција из Србије попримила је, према проценама недавно објављеним у Секретаријату ОЕCD, галопирајући раст, изјавио је редовни члан Академије економских наука, професор Владимир Гречић.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Србија је на ранг листи 50 земаља у свету са најбројнијом емиграцијом, заузела 31. место.
Не постоје прецизни подаци о томе колико грађана Србије тренутно живи и ради у иностранству, нити колико људи годишње потражи посао ван граница земље, а према домаћој статистици, која своје податке базира на попису, према последњем извештају из 2011. ван земље се налази 313.411 наших грађана.
Међутим подаци ОECD, рађени углавном према евиденцијама земаља које примају економске мигранте, говори да је број чак 598.200 исељеника и то само у те земље и старосне доби 15 и више година.
Према проценама недавно објављеним у Секретаријату ОЕCD, просечан годишњи број емиграната из наше земље само у државе чланице ОЕЦД, у периоду од 2005. до 2014. износио је 31.000. У 2014. емигрирало је 57.000 особа, да би 2015. тај број достигао рекордних 60.000.
Колико се миграната вратило у Србију није познато. Такав податак у овој публикацији није доступан, рекао је професор Гречић. Он указује и на скорашња истраживања која показују да су емиграционе намере младих код нас доста изражене – чак две трећине испитаника из те категорије жели да се исели из земље.
Мотивација младих за емиграцију је скоро у потпуности економска (81,9 одсто). Они желе побољшање животног стандарда, лакше запослење, боље услови за покретање сопственог посла, боље образовање и слично.
Најпривлачније земље дестинације за емиграцију су земље ЕУ (готово код четвртине испитаника), посебно Немачка и Аустрија, а од прекоокеанских САД и Канада.
Прочитајте ОВДЕ шта ЕУ каже о ангажовању осуђеног српског команданта Владимира Лазаревића као предавача на Академији?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У само једној години из земаља западног Балкана нестало је готово 162 хиљаде људи. То је становништво градова величине Сплита у Хрватској или Крагујевца у Србији.

Бонус видео

Млади су стуб сваког друштва, али се чини да је тај стуб у Србији окрњен. Годишње 15 одсто младих напусти земљу од тога 4.000 високо образованих људи.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА